Pe mulți oameni îi chinuie întrebarea: în ce fel și din ce este produsă cafeaua solubilă? E oare naturală, are oare ea aceleași calități ca și cafeaua în formă de boabe? De ce unii producători o oferă în formă de praf, alții — în granule?
Cafeua solubilă este fabricată din boabe de cafea, în special din soiurile de robusta (este produsă din planta de cafea Coffea robusta, boabele de cafea sunt tari (de aici și denumirea), cafeaua are o aciditate redusă, este foarte amară) și arabica (conține mai puțină cofeină ca robusta).

Prioritar este folosită cafeaua robusta, din cauza că ea conține mai multă cofeină și oferă o solubilitate mai mare — factori foarte importanți în producerea de cafea. Procesul de producere a cafelei presupune spălarea ei, din această cauză o aprte de cofeină este pierdută în urma proceselor tehnologice. În robusta se conține în mediu 2,2% de cofeină, iar în arabica — doar 0,6%. Dacă producătorii ar fi folosit arabica, produsul final nu ar mai conține practic cofeină.

Procesul de producere a cafelei solubile presupune mai multe etape. În primul rând, cafeaua verde este curățită și aleasă. La a doua etapă, cafeaua este prăjită și puțin mărunțită; acest proces ia în jur de 15 minute. La a treia etapă, cafeaua este încărcată în containere speciale, asemănătoare mașinilor de fiert cafea, unde are loc procesul de extracție (de fierbere). În container este aplicată o presiune înaltă, boabele de cafea sunt „spălate” de un torent de apă fierbinte. Procesul de extracție este asemănător procesului de fierbere a cafelei în ibric, doar că în primul caz, cafeaua este produsă în containere mult mai mari, în proporții industriale.
Procesul de extracție presupune și extracția de uleiuri de cafea. Acest proces presupune acumularea de arome. Înainte de a ambala cafeaua, aceste uleiuri sunt adăugate înapoi în cafea.
În urma procesului de extracție este dobândită și cofeina pentru scopuri farmaceutice, de exemplu, pentru producerea cofeinei benzoat de sodiu, numită simplu și cofeină.
La următoarea etapă are loc uscarea, eliminarea umezelii din extracția de cafea. Pentru asta, produsul rezultat în urma procesului de extracție este adăugat în cisterne speciale și prin anumite procese, umezeala este eliminată. Sunt două tehnologii principale pentru acest proces: uscare prin pulverizare și uscare prin înghețare.
Procesul de uscare prin pulverizare este folosit nu numai la uscarea cafelei, dar și pentru produsele farmaceutice. În timpul acestui proces extracția de cafea este pulverizată cu aer fierbinte, particulele de aer „agață” bucățelele de cafea, după ce se transformă în praf. Pulverizarea prin uscare e un proces învechit, se folosește destul de rar, e relativ ieftin și rapid în aplicare.
Uscarea prin înghețare e un proces mai scump, dar produsul nu-și pierde așa de mult din calitățile gustative, în comparație cu procesul de uscare prin pulverizare. Cafeaua este introdusă în aparate pentru sublimare (au formă de cilindru). Procesul de sublimare presupune înghețarea extracției de cafea (temeperatura ajunge la –60°C) la o anumită presiune, mai departe este împins mai departe în cilindre, particulele de cafea se lipesc de cilindru, în timp ce acesta se învârtește, umezeala se dezgheață, ca rezultat cafeaua cade de pe cilindru nu în formă de praf, dar de granule.
Procesul de extracție și cel de uscare ia, în mediu, 2 ore.

Înainte de ultima etapă, cea de ambalare a cafelei, în ea se adaugă zahăr, aromatizatori și uleiuri, rezultate în urma procesului de extracție.
Cafeaua rezultată poate fi de 3 feluri: praf (uscare prin pulverizare), praf presat (uscare prin pulverizare) și granule (uscare prin înghețare).
Cafeaua fiecărei companii de producere are un gust diferit. Chiar dacă companiile folosesc aceleași principii și tehnologii de producere a cafelei, materia primă și procesul de prăjire diferă. De exemplu, în Ecuador cafeaua este adusă din Vietam și Indonezia, cafeaua braziliană e în mare parte robusta și e specifică zonei date, iar Columbia nu produce cafea arabica. Din această cauză, în dependență de țara de origine a cafelei importate, variază și gustul cafelei solubile.
[…] vă culcați pe 15 minute. Ca rezultat, corpul se va simți revigorat, atât de somn, cât și de cofeină. Acest efect revigorat dublu este datorat faptului că efectul cofeinei începe cam peste 20 de […]