Studiile în privința somnului erau încă complicate acum câțiva ani. Era necesar de a convinge și de a stimula o persoană pentru a participa într-un studiu științific, de a organiza experimentul într-un laborator științific. Toate acestea s-au schimbat de-a lungul timpului și dispar în trecut, căci locul lor este preluat de gadgeturile fitness. Acestea sunt în stare să măsoare diverși indicatori fiziologici în viața de zi cu zi a persoanei. La moment posibilitățile gadgeturilor nu pot fi comparate cu tehnica științifică, dar numărul de utilizatori este enorm, iar datele colectate de către acestea pot fi folosite pentru a trage câteva concluzii.
Durata somnului
Omul pierde o treime de viață pe somn, în mediu — 25 de ani. 25 de ani! Numai gândiți-vă la această cifră! Prima reacție ar fi să lași totul baltă, să încerci să dormi mai puțin, dar asta nu va reuși din start. Organismul are nevoie de 7, 8 ore de somn nocturn pentru o existență normală. Dacă această cifră e mult mai mică, are loc scăderea substanțială a capacităților mintale și a celor fizice. Cifra de 7—8 ore e actuală acum, dar acum o sută de ani oamenii obișnuiau să doarmă în mediu 9 ore. Posibil că peste o altă sută de ani oamenii vor dormi în mediu 5—6 ore și acest lucru va fi unul normal, organismul adaptându-se la noile condiții sociale și economice.
Recorduri
Cea mai îndelungată perioadă de timp, vreme de care un om sănătos nu a dormit, constituie 11 zile. Recordul a fost stabilit în anul 1965 de către un elev de 17 ani a unei școli medii din San Diego, California. Un alt record ține de un soldat ungar, care a primit în timpul unei lupte o leziune a creierului și nu a putut să doarmă timp de aproape 40 de ani.
Somnul și greutatea corporală
Oamenii de știință au stabilit că lipsa sistematică de somn poate duce la adăugarea de kilograme la masa corporală (până la 1 kg timp de 1 săptămână). Acest lucru este explicat prin faptul că, atunci când organismul duce lipsă de resurse, încearcă să le primească prin orice alte mijloace posibile. În așa fel, dacă vreți să slăbiți, dormiți bine.
Cât dorm oamenii geniali
Oamenii celebri se deosebesc de alți oameni prin faptul că au alte capacități mintale, dar și obiceiuri de zi cu zi stranii. Leonardo da Vinci obișnuia să doarmă în felul următor: după fiecare 4 ore de lucru dormea 15 minute. Nikola Tesla dormea doar 2 ore pe zi, iar Einstein — 4 ore pe zi.
Somnul și visele
Unele persoane afirmă faptul că nu văd vise în timpul somnului. Oamenii de știință consideră că vise văd toți. Dar marea majoritate a viselor o uităm. Timp de 5 minute de la trezire uităm jumătate de vise, iar după 10 minute această cifră se apropie de 90%. Morala: dacă doriți să înregistrați și să memorizați visele, puneți lângă pat un carnet de notițe sau un înregistrator de voce.
Deșteptătoarele

Primul deșteptător a fost inventat de către Levi Hutchins în anul 1787, în SUA. Deșteptătorul putea trezea lumea la 4 dimineața. Deșteptătorul care putea fi setat la ora necesară a apărut 60 de ani mai târziu și a fost inventat de către francezul Antoine Redier. Deșteptătoarele atunci erau scumpe, din această cauză oamenii simpli apelau la serviciile unor oameni, care mergeau pe străzi, băteau în fereastră și trezeau oamenii la ora necesară.
Bărbații și femeile
Conform serviciului de monitorizare fitness Fitbit, femeile obișnuiesc să doarmă cu 20 de minute mai mult ca bărbații. Somnul bărbaților e mult mai neliniștit și aceștia obișnuiesc să se trezească mai des în timpul somnului. În schimb, femeile se plâng cu 10% mai des în privința calității somnului, descriindu-l ca nesatisfăcător. Acest lucru este explicat prin faptul că femeile văd vise mult mai emoționante și mai bogate, acestea transformându-se uneori în coșmaruri.
Cam asta e. Cum dormiți? Cât timp obișnuiți să dormiți? Sunteți mulțumit de cum dormiți noaptea?