Quora.com e o platformă online pe care fiecare doritor poate adresa o întrebare, iar utilizatorii ei — oferi răspunsuri. Una din întrebările care îi chinuie pe mulți utilizatori e cum să devii bogat, dacă sunt careva căi de a te îmbogăți rapid și, dacă ajungi să fii bogat, prin ce e diferită viața ta de viața altor oameni (pe lângă faptul că ai mai mulți bani)?
Vedeți mai jos patru istorii a unor oameni bogați, oameni care câștigă anual mai mult de un milion de dolari.
Eu câștig anual mai mult de 1 milion de dolari. Am în jur de 60 de ani. Am o diplomă de specialitate și am lansat o afacere ce generează un profit anual cuprins între 3 și 5 milioane de dolari, profit care poate crește în viitor. În primul rând, scopul meu este de a menține, dar și de a face tot posibilul ca afacerea să crească. Merg în fiecare zi la serviciu, dar am de ales între posibilitatea de a face singur un lucru sau de a-l delega altcuiva. Conduc o mașină de 25 de ani vechime și una nouă. Locuiesc într-o casă drăguţă, pe care o am de 30 de ani. Cândva îmi era greu să-mi plătesc biletul în prima clasă pentru o călătorie peste hotare, dar în genere aleg clasa I, atunci când biletele sunt la preț bun. Ca și mulți alți oameni bogați, aș putea ușor să ies la pensie, dar îmi place ce fac, păi, de ce să plec?
Plătesc multe impozite, plătesc consultanți imobiliari și pe cei de planificare de afaceri, astfel ca copiii mei să primească majoritatea banilor după moartea mea, nu statul. Dar fiecare din copiii mei lucrează și își pot asigura viața proprie cu toate cele necesare la acest moment, banii fiind necesari doar pentru a fi bine deservit.
În familie discutăm despre responsabilitatea socială. Donăm anual câteva sute de mii de dolari sub formă de acte de caritate și încercăm să dăm un exemplu în acest sens. Păstrarea capitalului și sporirea lui e ținta, căci afacerea nu e veșnică și va trebui să lucrăm, ca să găsim căi eficiente pentru a spori activele.
Am învățat multe lucruri despre investiții și diversificare, de asemenea, am făcut câteva greșeli cu sens, dar și dureroase. Investiți în ceva care într-adevăr vă sporește activele, portofoliile de investiții și imobiliarele fiind niște exemple în acest sens.
Apreciez ori de câte ori am posibilitatea locul și momentul de acum. Îmi tratez bine angajații, le împărtășesc viziunile în privința afacerilor și a averii.
Apropo, în privința averii. Conform oricăror criterii, eu sunt bogat. În același timp, am fost alături de oameni, bogăția cărora în comparație cu a mea, e ca bogăția mea comparată cu cea a unui boschetar. Cei care au sute de milioane sau chiar miliarde, în comparație cu mine, au asistenți, zboară cu avioane private, au câteva case împrăștiate în toată lumea, se bucură de securitate personală, faimă și chestii de genul. Cred că am mai multe lucruri în comun cu o persoană de rând, decât cu un miliardar.
Alți oameni scriu despre viața modestă a milionarilor și încearcă să o compare cu modul de viață provocator dus de unii atleți, celebrități, câștigători de loterii și cei care iubesc să se fălească cu averile, dar n-au avut niciodată posibilitatea să înțeleagă cum să manevrezi încet și cu atenție propria bogăție. Mai sunt oamenii care au lucrat din greu ca să ajungă bogați, însă nu le-a reușit, în final reușind să aprecieze valoarea muncii și încearcă din nou.
Îmi aduc aminte de vremurile când am început să câștig 40’000$ anual și credeam că îmi este de ajuns pentru viață și nu am nevoie de mai mulți bani. Păi, bine, timpurile se schimbă.
Evident, nu-mi fac griji în privința banilor planificați pentru cheltuielile de călătorii, automobile etc. Dar urmăresc cu atenție cum banii sunt investiți în acțiuni, cum sunt cheltuiți pe impozite. Poate părea că sunt cam zgârcit și că uneori sunt nevoit să fac lucruri care nu sunt nici interesante, nici atrăgătoare, deși mă pricep la aceste lucruri. Mai mult de jumătate de venituri le ofer statului sub formă de taxe.
Te simți bogat, doar atunci când te asociezi cu oameni mai puțin bogați ca tine. În universitate mă simțeam bogat, dacă îmi puteam permite să-mi fac cinste cu băutură. Ca și mulți alți profesioniști, deservesc și lucrez cu oameni care sunt mai bogați ca mine. Nu-mi pot permite, ceea ce-și permit ei, dar înțeleg limitele bogăției mele actuale. Multe persoane nu simt această limită și fac o greșeală, simțindu-se oameni săraci.
Lucrez din greu, căci sunt plătit în dependență de orele lucrate. Dacă mă opresc, nu mai primesc bani. Mă gândesc uneori că mai bine era dacă lucram asupra creării unei afaceri stabile, care nu avea să-mi fure 12 ore pe zi. Dar pentru cea mai mare parte de timp, lucrul meu e interesant și îmi place. Mulți oameni lucrează din greu, deci eu nu mă pot plânge, dar cu cât mai mult îmbătrânesc, cu atât îmi dau mai bine seama că timpul e mai prețios ca banii.
La moment cheltui mai puțini bani decât înainte. Pot să omit timp de jumătate de an magazinele. Când îmi doresc ceva, nu mă prea gândesc la preț, pentru că îmi pot permite acel ceva. Dar nu mai am nevoie de multe lucruri. Multe lucruri se limitează la „am fost acolo, am făcut lucrul cutare”. Mă salvează faptul că copiii deja sunt aranjați în viață.
Până la urmă, îmi dau seama că viața mea e puțin diferită de cea a unui om din clasa de mijloc. Am o casă drăguță și o mașină cam veche, dar tot drăguță. Îmi pot permite să călătoresc și nu trebuie să-mi fac griji de banii necesari pentru viața de zi cu zi. Îmi place specialitatea mea. Găsesc multă satisfacție în aceste lucruri. Dar, de asemenea, pot adăuga faptul că cea mai mare plăcere o primesc din lucrurile care nu mă costă practic nimic. Acestea sunt: prietenii, familia, hobby-urile, evenimentele de zi cu zi, întâlnirile cu cei care se simt bine în jurul meu.
Am câștigat în 12 ani peste 5 milioane de dolari. În unul din acești ani am câștigat 1,9 milioane prin vinderea unei afaceri de 1,8 milioane + profituri din salarii și distribuții de capital. Această tranzacție a avut loc în cel de-al treilea an de carieră. Îmi aduc aminte și acum acea zi, de parcă a fost ieri. Eram la o conferință în Las Vegas, unde am primit un sunet și am fost înștiințat că am primit banii pe contul meu bancar. Aproape am plâns, fiind cuprins de emoții. Mi-a reușit! Am crescut într-o familie săracă și știam că trebuie să reușesc în aspect financiar. Interesant, dar până să-mi reușească, am încercat 7 alte idei de afaceri care nu a fost de succes.
Următorul meu scop era dezvoltarea durabilă.
Oricum, am fost sustras de acest scop de o idee de startup. Când m-am întors acasă, am început să cheltui banii. Credeam că mi-a venit o idee bună pentru un proiect .com.
Cu 9 ani mai târziu am făcut câteva decizii foarte importante. Am investit enorm în imobiliare și am pierdut 570’000$ pe startupul .com, care, credeam eu, era prima mea mare oportunitate. Am vândut recent startupul cu 50’000$.
De asemenea, am mai investit în alt startup bazat pe un model de afaceri mai tradițional. În prezent această companie generează venituri de 700’000$ anual, având doar 7 angajați. Am cumpărat partea de afacere a fondatorului și pe cea a investitorului și acum dețin majoritatea companiei, dar și funcția de director executiv.
După tranzacție făceam în jur de 200’000$ anual, sursele fiind diverse.
În concluzie — e minunat să câștigi un milion de dolari pe an. Nu se întâmplă prea des. În cazul meu, mi-a reușit acest lucru, pentru că am vândut afacerea proprie. Altă concluzie pe care o pot trage — banii sunt un instrument important pentru viața unui om, dar vă poate fura mult timp, dacă nu e scopul nr. 1. Cred că e greu să găsești balanța dintre viața persoanlă și afaceri, dar e foarte importantă pentru succes pe termen lung.
Deja mai mult de 10 ani obișnuiesc să câștig mai mult de un milion de dolari pe an. Locuiesc în San Francisco, am doi copii și ei învață la o școală privată, iar soția stă acasă.
Primul lucru care îmi vine în gând e faptul că fac tot ce-mi doresc. Cumpărăm cum familia orice mâncăruri dorim, mâncăm orice și oriunde dorim, cumpărăm haine etc. Sunt convins că majoritatea oamenilor cred că, având așa de mulți bani, încetezi să mai ai careva valori. Risiparea banilor e risipire, nu are importanță câți bani ai, dar, în genere, — urăsc să risipesc banii. Am locuit în suburbia orașului Chicago, nu aveam bani, iar convingerile mele în privința „risipei de bani” vine de acolo.
Cel mai mic copil mi-a spus ceva când era în clasa a 3-a și acest ceva îmi poate exemplifica punctul de vedere în privința banilor. Copilul mi-a spus într-o zi că, dacă va ajunge să fie bogat, își va construi un magazin de dulciuri în propria casă. I-am spus că e bogat. Familia noastră e bogată. Locuim într-un oraș uimitor, într-o casă frumoasă, ea merge la o școală incredibilă și consumă o mâncare deosebită oriunde își dorește. Suntem bogați! Am fi putut oricând avea un magazin de dulciuri în casă, dar nu îl avem, pentru că e o idee proastă. Ideile proaste sunt idei proaste, nu are importanță câți bani ai.
Deci, asta-i partea filosofică. Nu, desigur că nu toate lucrurile importante în viață pot fi cumpărate cu bani, dar — da!, oricare alte lucruri le primești mai ușor dacă ai bani. Nu-mi fac griji în privința banilor, așa cum îmi făceam mai înainte. Cred că acum îmi fac griji de alte lucruri, mult mai importante, dar cine știe?.. poate nu… Posibil că, dacă aș fi acum mai sărac, aș fi fost mult mai liber să fac anumite lucruri, lucruri care nu ar pune sub risc o groază de bani! Posibil, ar fi fost mai bine.
Trebuie să țineți minte că majoritatea oamenilor nu se îmbogățesc pe neprins de veste. Crești câte puțin, iar restul lucrurilor cresc în jurul tău. Câștigul la loterie e ceva diferit.
O remarcă finală: să faci bani nu e un lucru mai complicat ca multe alte lucruri pe care le faci. E doar un scop diferit. Mă ocupam de producerea mobilei până să ajung să fac ceea ce fac acum — tranzacții pe piața de hârtii de valoare. În anii ’90 banii curgeau din ceruri pe piețele de hârtii de valoare, trebuia doar să știi unde să te pui, ca să reușești să-i prinzi. În 2001 am înființat o companie care oferă servicii financiare companiilor și cu asta mă ocup și în prezent. E o nișă foarte îngustă și trebuie să știi cum să scoți bani din ea. Pe piețele financiare nu faci „ceva”, ce ești nevoit să vinzi mai târziu pe bani, dar faci bani direct. Am făcut multe lucruri în viața mea, dar niciodată nu făcusem bani, din această cauză am început să încerc să fac ceva bani din ocupațiile mele. Am reușit. Nu a fost ușor, dar nu a fost mai complicat ca oricare alt scop de lungă durată pe care mi l-am pus vreodată. Scopul a fost să fac bani și mi-a reușit.
Succes!