Dezvoltare proprie Întrebări și răspunsuri Psihologie Sănătate Viață

Cum să-ți păcălești propriul corp?

Corpul uman este înzestrat cu multe funcții ascunse, despre care mulți oameni nici nu știu. Aceste funcționalități pot fi explicate cu ajutorul fiziologiei, psihologiei și neurobiologiei, iar cu puține șiretlicuri corpul poate fi păcălit și folosit „în scopurile proprii”.

Aceste șiretlicuri, în mare parte, nu dăunează sănătății; din contra, o pot îmbunătăți. Folosiți sfaturile de mai jos cu multă atenție, dormiți de ajuns, nu vă lipsiți de hrană și nu ignorați boala sau stresul.

Cum de amăgit somnul

femeie-somn-pat-alb

Cafeaua și somnul

Dacă trebuie să dormiți, dar nu aveți destul timp pentru asta, puteți bea o ceașcă de cafea, apoi să vă culcați pe 15 minute. Ca rezultat, corpul se va simți revigorat, atât de somn, cât și de cofeină. Acest efect revigorat dublu este datorat faptului că efectul cofeinei începe cam peste 20 de minute după consum, iar în timpul somnului scurt organismul nu reușește să treacă în faza de somn adânc, astfel are loc restabilirea unei rezerve mici de energie.

Respirația

Puteți încerca un exercițiu de respirație practicat de către yoghini. Acesta se numește kapalabhati și constă în inspirare normală, dar expirare rapidă, accentuată a aerului. Repetați exercițiul de măcar 10 ori pentru a liniști și pentru a înviora glanda pineală. Glanda afectează ritmurile circadiane (somn — veghe) ale organismului.

Alte exerciții și practici

Una din cele mai bune metode pentru lupta cu somnolența și oboseala constă în practicarea exercițiilor fizice. Puteți sări, face așezări, flotări. Orice exerciții fizice făcute la un interval de 20, 30 de minute între ele vor îmbunătăți circulația sângelui, oxigenul va ajunge mai repede la celule, ca rezultat — vor oferi mai multă energie organismului.

Plimbările scurte pot ajuta la redobândirea puterilor. 15 minute de mers pe jos oferă puteri pentru a lucra timp de două ore. Dacă nu aveți posibilitatea să vă plimbați, o puteți înlocui cu 100 de așezări.

Nu exagerați cu exercițiile, mai bine dacă împărțiți exercițiile pe părți și le planificați pe tot parcursul zilei.

Autosugestia

Dacă aveți probleme cu somnul și nu puteți adormi, atunci puteți folosi metoda de autosugestie. În psihologie este cunoscut efectul „paradoxul somnului”. Atunci când încercați să vă convingeți organismul că nu vrea să doarmă, el începe să facă inversul și începe să se pregătească de somn.

Cum de amăgit pofta de mâncare

mancare-cartofi

Băuturile

Consumați cât mai multe lichide. Nu doar apă, care oricum trebuie consumată în fiecare zi, dar și ceai verde, apă cu lămâie, suc de tomate. Consumați astfel de lichide care vă pot ocupa tractul digestiv. Organismul este „amăgit”, iar dvs. aveți destul timp pentru a pregăti o masă sănătoasă.

Mâncați fără grabă

Oferiți organismului măcar 20 de minute pentru luarea mesei. Chiar dacă ați reușit să luați masa timp de 5 sau 10 minute, organismului îi va lua cam 15 minute să înțeleagă că e sătul, iar creierului cam 10-15 minute ca să înceteze să trimită impulsuri de „vreau să mănânc”.

Mirosurile

Aromaterapia, pe lângă faptul că afectează pozitiv sistemul nervos, mai ajută oamenii care au grijă de figura proprie. Pentru a amăgi organismul e destul de a aprinde bețișoare aromate sau de a mirosi coji de plante citrice, de exemplu de portocală sau de grepfrut. Simțul mirosului și cel al foamei se află alături, din această cauză mirosurile înlătură starea de foame, asta se datorează faptului că creierul se concentrează de la un simț la altul.

Cum de amăgit sistemul nervos

imaginatie-costiinta

Fiți gata pentru prezentările în public

Ce facem atunci când ne pregătim de o prezentare în public? Ne facem griji, suntem plini de emoții. Nu e atât de important câți oameni ne vor asculta prezentarea — poate fi o persoană (faceți o cerere de căsătorie prietenei) sau mai multe (apărați diploma în fața comisiei și a colegilor) — în orice caz organismul va fi supus stresului.

Pentru a scăpa de emoții, trebuie să fiți gata pentru a le înfrunta și pentru a înlătura problemele care pot apărea. Vă pregătiți de prezentare din timp, o repetați în fața oglinzii, atrageți atenție la gesturi și mimică. Dar pregătirile nu sunt depline, pentru că ați uitat să pregătiți organismul. E destul să ieșiți pe scenă și deja vă puteți lua adio de la toate pregătirile. Asta pentru că ați învățat organismul pentru prezentări în fața oglinzii, în singurătate.

Pentru a face prezentări mult mai bune, e cazul să schimbați anturajul. Puteți imita evenimentul în apartamentul propriu. Creați iluzia unei prezentări în public: pregătiți locul unde veți face prezentarea (de exemplu, în colțul camerei), puneți scaune în față, pe scaune puneți jucării sau îmbrăcați scaunele în hainele proprii, folosiți imaginația pentru a face prezentarea cât mai apropiată de realitate. Puneți sunete de fundal (porniți televizorul sau deschideți fereastra pentru a auzi sunetele din stradă), căci nimeni nu poate garanta faptul că în timpul prezentării liniștea va fi absolută. Îndreptați o sursă de lumină spre locul prezentării, îmbrăcați hainele în care urmează să faceți prezentarea. Prezentați în fața „mulțimii” de măcar 3, 4 ori, pentru ca organismul să se poată deprinde cu situația. Cu timpul vă veți deprinde cu prezentările și cu orice public, pentru că organismul nu vă va mai face surprize și nu vă va da de gol.

Cum de păcălit corpul

deschidere-borcan-castraveti

Cum de liniștit inima

Un ritm rapid al inimii poate fi rezultatul situației de stres. Din fericire, organismul nostru poate opri multe situații de risc sau reacții adverse, propriul corp fiindu-ne de ajutor. Pentru a reducere numărul de bătăi ale inimii, e de ajuns de a sufla peste ceva. De obicei, suntem sfătuiți să suflăm peste degetul cel mare. Fazele de respirație sunt strâns legate de frecvența contracțiilor inimii. În timpul inspirării are loc inhibarea nervului vagus (numit și nervul pneumogastric, reprezintă o pereche de nervi craniali, care interacționează cu tractul digestiv și cu inima), iar ritmul inimii crește. Din această cauză, în timpul crizelor de panică omul începe să inspire tot mai des. La expirare nervul vagus este excitat, iar ritmul inimii este încetinit.

Respirația corectă e una din căile de a ajunge în stare de transă sau în stare meditativă. Cu ajutorul tehnicilor de respirație omul se poate înviora sau poate adormi. Unii oameni își pot, practic, opri inima. Astfel de tehnici sunt cunoscute și practicate de către fachirii indieni, care cu ajutorul tehnicilor speciale și autosugestiei pot încetini bătăile inimii în așa măsură, încât se pare că ea s-a oprit.

Durerea în flanc

În timpul mersului sau în pas alergător poate apărea o durere neplăcută în partea dreaptă. Această durere poate apărea atât la oamenii sănătoși, cât și la cei care respectă sfaturile pentru practicarea sportului, a alergărilor, în general: de nu mâncat cu 2 ore înainte de alergare, de respirat corect, de nu făcut opriri bruște în timpul alergării. Această durere apare atunci când expirăm și călcăm pe piciorul drept, iar presiunea asupra ficatului crește simțitor. Cum numai apare durerea, încercați să expirați, mutând greutatea corpului pe piciorul stâng. În așa fel ficatul va apăsa mai puțin peste ficat și durerea va dispărea câte puțin.

Cum de amăgit boala

medicamente-pastile

Efectul Placebo

De multe ori persoanelor bolnave sau care se cred bolnave li se oferă placebo. În medicină placebo e o pastilă inofensivă, care poate fi una de vitamina C. Pastila devine eficientă în tratament, atunci când pacientul crede în efectul lecuitor al acesteia, că e cel mai bun medicament din lume. Organismul omenesc e într-atât de deosebit, încât poate trata atât bolile psihice, cât și bolile fizice. În medicina contemporană, medicii des apelează la efectul placebo, asigurând bolnavul că medicamentul este foarte eficient. Cel mai important lucru al efectului placebo este autosugestia pacientului. Acesta crede că primește medicamente incredibile, care-l ajută. De asemenea, bolnavul are încredere în forțele și în profesionalismul doctorului.

Cum de amăgit memoria

camera-palat

Palatul memoriei

Omul tinde să nu să se aprecieze corect și deseori nu are încredere în propriul organism. De multe ori această neîncredere se referă la capacitățile mintale. Uneori avem impresia că memorând anumite informații, nu mai putem memora altele și că resursele memoriei sunt limitate. Metoda care demonstrează inversul se numește „Palatul memoriei”.

Esența acestei metode constă în înșelarea relaxantă a creierului. Vă creați în cap o imagine a unui palat, casă, apartament, unde plasați diferite lucruri cunoscute sau asociații evidente. Înșelarea constă în faptul că nu vă mai concentrați la faptul că creierul nu va putea memora multe lucruri noi, iar lucrurile obișnuite și mai greu de memorat capătă un sens nou. În așa fel pot fi memorate cifre, nume, denumiri și chiar fragmente de text.

Lăsați un comentariu