Așteptăm cu nerăbdare vara, căci ne plac picnicurile, serile romantice și plimbările de seară răcoroase. Dacă sunt momente plăcute în favoarea verii, sunt momente mai puțin plăcute: odată cu venirea verii, vine și căldura moleșitoare, de care nu poți scăpa nici măcar noaptea. E bine dacă aveți un aparat de aer condiționat; cu ajutorul lor puteți stabili temperatura optimă pentru somn și puteți scăpa de aerul înnădușitor. Aerul condiționat e bun și plăcut atât timp cât vă ține buzunarul, dar dacă factura de lumină vă creează clipe de neliniște la sfârșitul lunii, avem câteva sfaturi pentru a vă simți bine în timpul nopților toride.
1. Înghețați cearşafurile
Plasați cearșaful înainte de somn în congelator (aveți grijă să-l împachetați în prealabil într-un pachet de polietilenă, dacă nu doriți să vă bucurați restul nopții de mirosuri de salamuri și ceapă). Această metodă nu vă poate oferi răcoare toată noaptea, dar vă poate da o adiere de prospețime, care poate fi de ajuns pentru a adormi.
2. Înmuiați cearșaful
Locuitorii Nilului folosesc această metodă pentru a scăpa de căldura sufocantă. Cearșaful sau ștergarul înmuiat în apă absoarbe căldura corpului uman și oferă în schimb răcoare.
3. Răcoriți-vă cu un ștergar umed
Puneți un pachet cu gheață sau un ștergar umed (înmuiat în prealabil în apă rece) la încheieturi, gât, coate, glezne și genunchi. Acestea sunt zonele în care presiunea sângelui este mai mare și putem simți pulsul. Ca rezultat, corpul se va răci și vă va spune „mulțumesc”.
4. Atârnați un cearșaf umed în fața ferestrei
Aerul care va intra în cameră va fi filtrat de cearșaful umed și veți avea impresia că dormiți pe malul mării :)
5. Plasați o farfurie cu gheață în fața ventilatorului
Dacă mai folosiți chestiile ăstea care pot doar mișca masele de aer cu locul și oferă aer răcoros doar atât timp cât sunt în priză, trucul cu gheața le poate adăuga supraputeri.
Puneți o fafurie cu gheață în raza de acțiune a ventilatorului. Curentul de aer va „lua” apa de pe suprafața gheții și veți primi ca rezultat un aparat de aer condiționat.
6. Plasați ventilatorul în fața ferestrei
Îndreptați ventilatorul spre fereastră, astfel aerul cald va ieși afară, iar în cameră va rămâne mai mult aer răcoros.
7. Alegeți bumbacul
Lăsați lenjeria de pat din satin, mătase sau poliester pentru nopțile lungi și reci de iarnă. Pentru nopțile de vară alegeți lenjeria de pat din bumbac — ea „respiră” și oferă ventilarea necesară.
8. Dormiți în pijama largă
Cei care dorm noaptea se împart în două categorii: cei care iubesc să doarmă cât mai dezbrăcați posibil și cei care preferă să-i despartă de cearșafuri măcar un strat de haine. Primii spun că corpul este ventilat mai bine dacă dormi dezbrăcat, ceilalți afirmă că hainele îmbibă sudoarea. Fiecare alege ce-i place, dar dacă sunteți din a doua tabără, vă sfătuim să îmbrăcați haine cât mai largi, de o lungime redusă și din bumbac.
9. Dormiți în singurătate
Nu-i spuneți partenerului, dar cel mai bun somn vara e cel petrecut în singurătate. De la îmbrățisări căldura corpului va crește, plus la aceasta, nu vă veți putea mișca de pe locul încălzit în zonele „reci” — zone în care nu doarme nimeni.
10. Beți un pahar de apă înainte de somn
Apă băută vă va salva de la deshidratarea rezultată în urma transpirației și mișcărilor permanente în pat în căutarea unui loc mai rece. Puteți să lăsați un pahar de apă pe noptieră, să nu fiți nevoit să plecați la bucătărie după el atunci când vă treziți. Apropo, nu beți prea multă apă, dacă nu iubiți să vă treziți noaptea, doar pentru a vizita WC-ul.
11. Dormiți pe podea sau în hamac
Tot timpul țineți minte: aerul cald se ridică în sus, iar cel rece se lasă în jos. Profitați de acest lucru și încercați să dormiți cât mai aproape de podea. Așterneți pe podea o saltea sau o pătură; aveți grijă să nu răciți din cauza podelei din beton.
12. Faceți duș rece înainte de somn
Cu cât e mai rece apa, cu atât e mai bine. Dușul va micșora temperatura corpului, va hidrata stratul superior al pielii și va destupa porii pielii.
13. Opriți luminile!
Rețineți: becurile de lumină electrică emană căldură; dacă aveți posibilitate, stingeți luminile cât mai devreme.
14. Evitați cina fierbinte
Dacă nu sunteți adeptul vorbei „… iar cina dă-o dușmanului”, aveți grijă ce mâncați la cină sau chiar înainte de somn. În primul rând, încercați să evitați prepararea bucatelor pe aragaz sau în cuptor; ele vor mări temperatură în cameră, în casă. În al doilea rând, încercați să folosiți mâncăruri ușoare: salate din fructe și legume, gustări reci. Organismul va folosi mai puține resurse pentru a le digera, ca rezultat va emana mai puțină căldură.
15. Țineți picioarele la rece
Țineți iarna picioarele la cald, iar vara — la rece. Picioarele scufundate în apă rece vor duce la răcirea rapidă a întregului organism.
16. Deconectați calculatorul
Dacă aveți un calculator desktop, deconectați-l pe noapte, căci ecranul, procesorul, cardul video emană multă căldură când sunt folosite.
17. Dormiți în aer liber
Dacă locuiți la bloc, puteți încerca să dormiți la balcon. Unele balcoane nu sunt izolate bine, unele nu sunt închise cu termopane — folosiți aceste avantaje. Aveți grijă, vă pot ataca țânțarii și alte vietăți nocturne; în orice caz nu vă folosiți de telefoane mobile — în câteva clipe veți avea oaspeți neașteptați, care vor dori să vă citească tweeturile ;)
Iar dacă locuiți în casă pe pământ — dormiți în grădină, dormiți în cort turistic.
18. Deschideți toate ușile și geamurile
Creați un curent de aer pentru a „alunga” aerul cald din încăpere.
19. Plasați în cameră vase cu apă rece
Apa se va evapora și va răci încăperea.
20. Folosiți sticle cu apă rece
Știți, multe persoane folosesc iarna sticle cu apă fierbinte pentru a se încălzi. Vara, soluția e practic identică, trebuie doar să umpleți sticlele cu apă rece.
Apa se va evapora și va răci încăperea.
+ bonus
21. Răciți berea în decurs de 1 minut
Înfășurați sticla de bere într-un ștergar umed și puneți-o în congelator. Peste 1 minut, puteți deja să beți berea rece. Nu e numaidecât să fie bere; poate fi oricare altă băutură în sticlă; berea ne este mai dragă.