Dezvoltare proprie Libertate Psihologie Viață

10 obiceiuri care ne îndepărtează de fericire

semn-podea-uda-galben

Deseori avem impresia că suntem în pragul a ceva grandios, că ceva nou și neobișnuit urmează să se întâmple în curând. Dar, în majoritatea cazurilor, nimic nu se întâmplă, toate lucrurile rămân pe vechi. Putem să-i învinuim pe toți cei din jur de cele întâmplate, dar de ce nu am începe identificare problemei de la propria persoană?

Sunt mai multe deprinderi care ne încurcă să fim fericiți și despre unele din ele vom povesti mai jos.

1. Frica de schimbări

Deseori intrăm într-o zonă de confort și ne este greu să o părăsim. Ne obișnuim cu ea, înghițim în sec, dar nu o părăsim. Dar, dacă dorim ceva mai mult, trebuie să schimbăm lucrurile obișnuite, căci datorită schimbărilor putem crește.

În orice situație nu ne-am afla la moment, ea poate fi îmbunătățită, dacă nu ne va fi frică de schimbări.

2. Învinuirea altor oameni de propriile probleme și căutarea scuzelor

Încetează să-i învinuiești pe cei din jur de toate problemele personale. Când învinuiești pe cineva, scoți problema din responsabilitatea proprie, ca rezultat problema rămâne nerezolvată. Învinuirea servește în calitate de scuză, iar căutarea de scuze e primul pas spre nereușite.

Tu și doar tu însuți ești responsabil de propriile decizii și insuccese.

3. Amânarea lucrurilor pentru mai târziu

Cineva visează la succes, altcineva lucreză din toate puterile pentru a ajunge la succes. Majoritatea oamenilor încearcă pur și simplu să scape de decizii importante și schimbări radicale, chiar dacă au nevoie de ele.

Atunci când începi o activitate nouă, nu te gândi la finiș, dar la start. Gândește bine primii pași, căci anume ei te vor duce spre schimbările atât de mult dorite.

4. Încercările de a controla lucrile necontrolabile

Dacă vei începe să controlezi toate lucrurile din jur și să îți faci griji în privința lucrurilor pe care nu le poți controla, îți vei transforma viața într-un mediu plin de probleme și dezamăgiri.

Nu suntem în stare să influențăm unele lucruri, nu ne putem forma o atârnare față de ele. În viața fiecăruia din noi sunt momente atât plăcute, cât și neplăcute, iar fericirea fiecăruia depinde de atenția pe care o atragem acestor momente.

5. Autocritica exagerată

Creierul uman poate deveni un instrument minunat, atunci când este folosit corect. Dar atunci când îl folosim în mod incorect, ne poate juca festa. Fiecare din noi vorbește cu propria persoană, dar rareori ne dăm seama ce anume ne spunem și cum acest lucru ne afectează viața.

Una din cauzele insucceselor noastre este lipsa de încredere în sine și gândurile negative. Încetează să te „mănânci” pe dinăuntru cu fel de fel de gânduri și emoții dăunătoare. Alungă-le și înlocuiește-le cu gânduri și dispoziție pozitive.

6. Critica celor din jur

Dacă te simți confortabil cu propriile neajunsuri, nu trebuie să atragi atenție la neajunsurile celor din jur. Nu-ți umple gândurile cu problemele străinilor, rezolvă-le pe cele proprii. Ocupă-ți timpul cu activități folositoare, ai grijă de propria dezvoltare, nu pierde timpul în criticile oamenilor din jur.

7. Frica de propriile probleme și frici

Fobiile ne încurcă să luăm decizii corecte și ne limitează zona de confort. Nu permite neliniştei și îngrijorărilor să îți țină viața sub control, să îți limiteze activitățile, să te facă să duci o existență umilă.

Încearcă să rezoli rapid problemele apărute și să lupți permanent cu fricile. Nu fugi de ele. Tot timpul trebuie să le înfrunți, să depistezi originea lor și să faci în așa fel ca ele să dispară din viața proprie, oricât de mari nu ar părea.

8. Tendința de a trăi în alte timpuri și în alte locuri

Unii oameni se gândesc permanent la ceva ce s-a întâmplat în trecut sau la cine ar fi putut deveni, dacă ar fi schimbat la un anumit moment ceva în viața proprie. Un lucru este evident — trecutul nu mai poate fi întors înapoi, iar viitorul încă e în ceață.

Trebuie să trăiești prezentul, să trăiești fiecare clipă aici și acum. Trebuie să fii activ, deschis și orientat spre succes. Nu-ți ocupa gândurile cu vacanța care urmează să o petreci vara, atunci când te afli la serviciu. Și invers: nu te gândi la lucru, atunci când te bronzezi pe plajă.

Trăiește momentul. Atrage atenția la frumusețea care te înconjoară.

9. Tendința de trăi viața unui alt om

Una din cele mai mari provocări ale vieții este să nu-ți pierzi identitatea, să fii tu, să fii unic, să nu fii ca restul. Oricând se va găsi cineva mai frumos, mai deștept sau mai tânăr, dar acel cineva nu te va putea întrece. Nu trebuie să te schimbi și să îți faci idoli. Fii tu însuți.

10. Nerecunoştinţa

Încearcă să te trezești cu un sentiment de mulțumire pentru viața primită, indiferent de cât de bine sau de rău te simți. În loc să te gândești la ceea ce îți lipsește, îndreaptă-ți gândurile spre lucrurile pe care le ai, iar restul nu le au.

În final, viața e un dar, iar atârnarea față de ea trebuie să fie corespunzătoare.

Lăsați un comentariu