Animale Curiozități Întrebări și răspunsuri

De ce cămilele obișnuiesc să scuipe?

camila-scuipa

Cămilele (Camelus), fac parte din familiaCamelidae, ordinul Artiodactyla. Sunt răspândite două tipuri de cămile: cămila cu o cocoașă (Camelus dromaderies), numită și dromader și cămila cu două cocoașe (Camelus bactrianus), numită și cămila bactriană.

Cămila e un animal rumegător, dar rumegă într-un fel diferit de alte animale. Maxilarul de jos face mișcări transversale zdrobitoare, mișcând guma creată dintr-o parte în alta, pe când alte rumegătoare mestecă guma un timp anumit întâi într-o parte, pe urmă în alta. În afară de asta, maxilarul de sus este înzestrat cu dinți ascuțiți, cu care poate mușca puternic. Cămila iritată poate scuipa în fața dușmanului cu o rumegătură ce miroase neplăcut.

cmila-gura-deschisa

Cămila folosește scuipatul pentru a-și ameninţa adversarul. Fie că e vorba de un conflict dintre semeni sau pentru a se apăra de lupi (unul din atacatorii principali ai cămilelor) sau pentru a clarifica situațiile tensionante cu un om. Scuipând, cămila mascul vrea să forţeze rivalul să primească capitularea, fără a-i provoca traume serioase și fără a fi atacat. După ce au fost domesticite, cămilele au început să folosească această metodă de comportare și în relațiile cu oamenii, mai ales cu cei necunoscuți, acțiunile cărora par periculoare sau iritante.

Mulți cred că cămilele iubesc să scuipe, dar aceste învinuiri sunt exagerate. În realitate, cămilele scuipă foarte rar, atunci când sunt peste măsură iritate sau agitate. Organismul cămilei este făcut în așa fel ca să piardă cât mai puțin lichid. Pe lângă scuipat, cămila mai poate mușca.

Lăsați un comentariu