Deseori e greu să ascunzi faptul că ai consumat ieri alcool — de la tine miroase de la o poștă și e greu să ascunzi acest lucru? Ce-i de făcut, cum să scapi de mirosul neplăcut?
Pentru a oferi sfaturile necesare, e necesar de a explica de unde apare mirosul neplăcut. Mirosul neplăcut, în dependeță de băutură, apare puțin mai târziu după consumul de alcool (de la câteva zeci de minute, până la câteva ore). Mirosul e neplăcut pentru că reprezintă rezultatul descompunerii componentelor alcoolului. Mirosul neplăcut apare atunci, când ficatul începe să prelucreze alcoolul și îl transformă în acid acetic. Acest proces are loc peste 30—60 de minute după consumul propriu-zis.
Multe persoane consideră că mirosul neplăcut apare în stomac, dar ele nu au dreptate. Acidul acetic, produsul rezultat în urma descompunerii alcoolului, părăsește organismul prin intermediul plămânilor, urinei și a pielii. Iată de ce oamenii care consumă permanent alcool sunt ușor de depistat.
În dependență de cantitatea de alcool consumată, resturile de descompunere a etanolului ies din organism pe parcursul a 3—36 de ore. Pentru a grăbi acest proces, putem încerca câteva proceduri de detoxificare a organismului.
Sfaturi generale pentru a scăpa de mirosul neplăcut de alcool:
- Consumați cât mai multe lichide. Puneți alături de pat câteva sticle de apă și ori de câte ori vă treziți noaptea, consumați apă. Dimineața vă veți simți mai bine, iar mirosul va fi mai slab.
- Vizitați WC-ul cât mai des, dimineața faceți duș sau chiar mai bine, o baie. În așa fel veți stimula ieșirea etanolului din organism prin intermediul pielii. Curățiți bine dinții, limba. Primiți băi regulate pe parcursul zilei.
- Faceți gimnastică, practicați gimnastica respiratorie. Faceți tot posibilul pentru a scăpa de toxine prin intermediul căilor respiratorii. Dar fiți atent, eforturile fizice prea mari, după o seară furtunoasă, pot fi dăunătoare pentru inimă.
- Mâncați bine, puteți mânca ceva gras. Grăsimile vor dezbate mirosul neplăcut și vă veți simți mai bine.
- Guma de mestecat are un efect scurt, dar pe 10 minute vă poate salva. Folosiți guma de mestecat din fructe, cea de mentă poate întări mirosul neplăcut.
Bine, dar ce-i de făcut, atunci când trebuie să scapi de mirosul neplăcut în mod rapid? Sunt mai multe metode populare, unele par destul de dubioase, încercați și veți înțelege care metodă e bună pentru organism și care nu.
- Consumați ulei de floarea soarelui sau de olive. Există o teorie, conform căreia uleiul creează o peliculă, ce împiedică ieșirea toxinelor din organism.
- Puteți încerca să „dezbateți” mirosul neplăcut cu alt miros neplăcut. Semințele de nucșor, boabele de cafea, acele de brad, semințele prăjite, pătrunjelul, foile de dafin. Efectul acestora variază între 20—40 de minute.
- Un pahar de chefir, lapte acru. Vă poate ajuta să scăpați de miros pe 20—30 de minute.
Cei mai bun sfat pe care-l putem da — nu consumați alcool, dacă aveți o întâlnire sau un eveniment important a doua zi. Consumați puțin alcool, nu amestecați băuturile. Mâncați bine înainte de a consuma alcool, iar în timpul consumului de alcool consumați apă sau alte lichide, care nu conțin alcool.