Dezvoltare proprie Psihologie Relații

Va veni momentul când vei rămâne singură

alone woman photo

 

Psihologul Polina Gaverdovskaia povestește despre regulile importante ale femeilor puternice, cum să fii încrezută în forțele proprii în momentele grele ale vieții.

1. Va veni momentul când vei rămâne singură

Odată vei înțelege că ai rămas singură, dar conștientizarea acestui lucru vine, de obicei, cu întârziere. Părinții decedează, soții se schimbă, amanții te schimbă, copiii cresc. Sau pleci de la ei, pentru că ți-s deja străini. Nu mai lucrează ceea ce lucra ieri. Nu are importanță ce anume se va întâmpla, dar ține minte: singurătatea tot timpul stă la spatele tău, la fel ca și iarna. Maturitatea e capacitatea de a fi singură, fără a dramatiza. E mai bine să fii gata de asta din timp, iar eu îți voi povesti cum.

2. Pe toți îi poți înlocui, doar pe cei apropiați — nu

Nimeni și nimic nu e unic. Primește oameni noi în viața ta, chiar dacă nu înțelegi la moment ce aveți în comun. Odată veri rămâne singură și atunci vei înțelege, iar acest lucru te va salva.

3. Întotdeauna încearcă lucruri noi: mâncare, îmbrăcăminte, căi, gadgeturi, activități, filme, cărți, teorii și explicații ale universului

Creierul e făcut din material moale. Cu cât mai mult timp trece, cu atât mai greu se deprinde cu lucrurile noi. Nu-i permite să se deprindă cu lucrurile care se repetă. Încearcă întotdeauna lucruri noi, mai ales când îți este lene, îți este frică sau nu ai poftă. Odată vei înțelege că ai rămas singură și acest lucru te va salva.

4. Iartă-i pe cei pe care-i poți ierta, uită-i pe restul

Uitarea e cea bună pedeapsă și cel mai bun leac. Nu te certa cu nimeni, mai bine fă-ți manichiura.

5. Nu ai unde să te grăbești

Tot ce se întâmplă rapid, dispare rapid. Dacă dorești ceva cu adevărat, atunci vei găsi puteri să înfăptuiești asta. Dacă te-ai răzgândit, înseamnă că nu ai avut nevoie de acel lucru. Amână dorințele și acțiunile riscante, mai lasă-le „în sertar”. Fă ceva în ce nu ești încrezută, doar dacă dorința de a face te urmărește necontenit de mai mult timp.

6. Continuare a punctului 5: dacă dorești ceva cu adevărat și crezi că asta e normal, acționează

Dorințele sunt viața. Lasă dorința să trăiască în interiorul tău și urmărește-o. Dacă nu dispare — îndeplinește-o.

7. Nu te lăsa bătută, atât timp cât îți dorești ceva

La baza succesului stă experiența, adică numărul de încercări. Orice eșec reprezintă o lipsă de experiență și poate fi compensat cu experiență. Curajul și riscul — sunt experiențe. Rezistența, răbdarea, abilitatea de a ierta pe cineva, stabilitatea și independența — toate acestea sunt experiențe. Principalul e să nu te dai bătută, dacă îți dorești ceva cu adevărat.

8. Nimic nu e sfârșitul, chiar și sfârșitul; toate sunt trecătoare

Amintește de asta în momente grele și de amar, lângă mormântul celui apropiat, citind scrisoarea celui pe care l-ai iubit, dar care te-a părăsit. Va veni ziua când îți vei spune: „Ei, și bine!”, mai ales asta se referă la cei pe care i-ai iubit. Nimic nu e sfârșitul: odată vei înțelege că ai rămas singură, iar acest gând te va salva.

9. Nimic nu e sfârșitul, dar sfârșitul e aproape

Mai bine e să te gândești că sfârșitul va fi mâine. Atunci mai ușor vei urma toate aceste puncte de aici.

7af2383c7fa3cd04_1280_sad-woman

10. Fă tot ce dorești, dar ai grijă de corpul tău, altfel odată și odată se va răbuna pe tine

Învață să-ți asculți corpul, interesează-te de lucrurile de care are nevoie. Dacă niciodată nu ți-ai ascultat corpul și nu știi cum vorbește, începe de la lucruri simple ca plimbările prin pădure, înot sau yoga. Corpul va începe să vorbească și va aștepta doar să fie auzit.

11. Lucrurile romantice, dragostea și pasiunea sunt minunate

Dar fii atentă, dacă le amesteci cu sexul, poți rămâne timp îndelungat fără el. Fă așa, ca să ai sex. Fie ca dragostea și pasiunea să vină și să te găsească în pat cu un nou amant.

12. Ultimul lucru de care trebuie să-ți bați capul — ce cred despre tine alți oameni

Prioritar, oamenii se gândesc la sine, dar și la tine, comparându-te cu sine. Adică, ei nu se gândesc nici la tine, nici la sine. Fă tot ce dorești și uite la punctul 7.

13. Fie-ți frică de încrederea în sine

Încrederea în sine e prima etapă a marasmului. Stai la îndoială, acceptă alte variante, lasă-ți drumuri libere pentru a te retrage. Am îndoieli în privința oricărui punct scris aici. Dar chiar în această secundă voi lăsa lucrurile așa cum sunt. Odată voi rămâne singură și voi verifica dacă asta mă va salva sau nu.

14. Punctul în care sunt încrezută: ai grijă de prieteni

Prietenii sunt unica resursă care trebuiește îmbogățită (mie asta îmi reușește). Odată voi înțelege că am rămas singură, iar prietenii mă vor vizita și vor spune: „Ce-i cu tine, doar ne ai pe noi!”. Adevărat. :)

Sursa: blogul psihologului Polina Gaverdovskaia

Lăsați un comentariu