Animale Întrebări și răspunsuri

Le este oare cald animalelor vara din cauza blănii și trebuiesc oare frezate?

cat hair cut photo

Poză de jon_a_ross

Blana animalelor, care, se pare, îi apără de minune iarna de frig și alte condiții nefavorabile, le dă bătaie de cap vara.

În realitate, blana îi apără pe câini și pisici vara, la fel cum îi apără și iarna. Câinii și pisicile fac parte din categoria animalelor homeoterme, adică își păstrează temperatura internă constantă, indiferent de variațiile de temperaturi din exterior. Temperatura internă a acestor animale e în jur de 38—39° C și ea nu se schimbă în dependență de temperatura de afară; organismul este capabil de a balansa acumulările și pierderile de căldură pentru a menține temperatura corpului la o valoare constantă.

Pielea oamenilor este împânzită de glande sudoripare, funcția principală a cărora este „răcorirea” pielii, atunci când temperatura din exterior crește. Când ne este cald — transpirăm, în așa fel organismul se apără de supraîncălzire.

În comparație cu oamenii, câinii și pisicile nu au această „funcție” de răcire a organismului; ele nu transpiră. O părere greșită este că pisicile și câinii transpiră prin intermediul labelor, nasului, gurii sau a limbii, dar aceste presupuneri nu sunt corecte. Acestea sunt prea mici pentru a răci organismul și ajută doar la protecție și menținerea umidității corpului.

Organismul animalelor scapă altfel de căldură. Ele contactează cu suprafețele din anturaj ce au o temperatură mai mică ca temperatura corpului lor. Astfel, animalele se ascund de soare prin alegerea locurilor cu umbră, a suprafețelor reci ca teracota, ceramica din bucătărie și baie, a podelelor de teracotă sau beton în apartamente și spații externe.

cat air photo

Poză de wallygrom

Animalele mai scapă de căldură cu ajutorul mișcării curenților de aer sau a celor lichizi. Acest proces se numește convecție, iar curenții pot fi naturali sau artificali. Nu vă mirați când vedeți câinii sărind în apă — nu le place așa de mult înotul, cât faptul că pot scăpa în acest fel de căldură. Atrageți atenția cum animalele stau în raza de acțiune a ventilatoarelor, a aparatelor de aer condiționat; în apartament își aleg de multe ori locul de dormit unde se întâlnesc curenții de aer. O altă metodă de a scăpa de căldură este gâfâitul — o metodă de a scăpa direct de căldura interioară. Gâfâitul e specific câinilor, tendința fiind următoarea: câinii de dimensiunil mai mari gâfâie mai des, decât cei mai mici, pentru că au mai multă căldură „de eliminat” din organism.

dog pant photo

Cât nu ar părea de straniu, dar blana le ajută pe animale să facă faţă căldurii. Blana apără organismul animalelor de răcire în timpul frigurilor, dar și le ajută să nu preia prea multă căldură din mediul înconjurător în timpul cald al anului. Blana e un regulator termic, el ajută organismului să nu preia prea multă căldură din afară.

Cu ajutorul năpârlirii, blana animalelor este ajustată la condițiile mediului înconjurător. Iarna, atunci când este frig, blana animalelor este groasă și deasă, pentru a oferi destulă căldură și apărare contra temperaturilor scăzute. Primăvara și vara, organismul scapă de blana de care nu are nevoie și lasă un strat ce ar fi de ajuns pentru apărarea de căldură.

Din această cauză, ar fi o greșeală să frezați animalele îndrăgite în sezonul cald, motivând această decizie prin: „Îl frezez, ca să nu-i fie așa de cald!”. Ceea ce vi se pare că ar trebui să ajute pisicii sau câinelui în lupta cu căldura, le poate juca festa. Blana, pe lângă funcția de regulator termic natural, mai joacă rolul de apărător contra arsurilor și mușcăturilor de insecte.

Blana apără animalele de razele solare ce pot ajunge la pielea acestora. Dacă îi frezați, razele pot ajunge la piele și acest lucru le poate dăuna. Cu cât mai multă căldură ajunge pe pielea animalului, cu atât mai fierbinte va fi câinele sau pisica. Specialiștii în veterinărie nu recomandă frezarea animalelor, atât timp cât nu există o pricină adevărată pentru asta (de exemplu, boală de piele ce este tratată cu unguent).

Dacă frezați pisica sau câinele, organismul lor va pierde mai repede din resursele de apă, astfel animalele pot începe să sufere de deshidratare.

Dacă doriți ca animalul drag să se simtă confortabil în sezonul de vară, lăsați-l… în pace. Natura știe mai bine cum să ajute animalele să lupte cu condițiile climaterice din mediul înconjurător.

cat relaxed photo

Poză de zweiff

Dacă aveți un câine, aveți grijă ca să nu fugă prea mult, căci dacă aceste animale acumulează prea multă căldură, dar nu reușesc să scape de ea, ele riscă să piardă posibilitatea să regleze în mod normal temperatura corpului, ca rezultând putând chiar să moară din această cauză. Blana, în aceste momente, nu mai apară organismul de supraîncălzire, dar devine izolator al organismului; căldura interioară nu mai poate părăsi corpul.

Câinele încearcă să scape de căldură prin gâfâire îndelungată, dar în urma acestui proces pierde multă apă atât de necesară organismului pentru răcire, evaporarea cauzează deshidratare și, corespunzător, acumulare de căldură. Dacă temperatura corpului va crește cu câteva grade, acest fapt va afecta lucrul normal al organelor interne, animalul poate intra în comă sau poate suferi un atac de cord și muri. Dacă vedeți că câinele gâfâie îndelungat, s-a schimbat culoarea normală a limbii, primiți aceste semne ca un semnal că trebuie să întrerupeți activitățile distractive ale acestuia.

dog pant photo

Poză de cogdogblog

Pe lângă recomandarea de a-i supraveghea în timpul alergărilor și jocurilor îndelungate, un alt sfat ar fi să nu-i lăsați singuri într-un imobil care nu este bine aerisit, în automobil. Gândiți-vă bine, înainte de a lua animalul de companie într-o vacanță de vară în altă țară. Plus la aceasta, evitați să vă plimbați cu câinii în timpul cald a zilei, mai bine o faceți dimineața sau seara sau în timpul zilei, dacă cerul este acoperit de nori. Evitați să vă plimbați cu câinii pe suprafețele asfaltate în zilele cu soare. Dacă puneți mâna pe asfalt și vă frigeți, atunci câinele poate primi arsuri la piele, chiar dacă pielea labelor este destul de rezistentă.

De asemenea, fiți atent ce rasă de câini aveți, căci pot fi rase care nu sunt specifice zonei în care locuiți. Animalelor cu blană scurtă le este mai greu să trăiască în zonele reci ale globului și invers, celor cu blană deasă, de un strat gros, le este mai greu să trăiască în zonele calde ale globului.

Poză de copertă Postmemes.com

Lăsați un comentariu