Întrebări și răspunsuri

De ce păsările care stau pe liniile de tensiune înaltă nu sunt ucise de curentul electric?

bird electric photo

De câte ori ați privit la liniile de electricitate și ați observat cârdurile de păsări ce dorm, se odihnesc și, în genere, trăiesc la înălțime? Ți se creează impresia că liniile de tensiune ar putea ucide păsările, dar asta nu se întâmplă.

Curentul electric reprezintă o mișcare a electronilor. Într-un televizor, de exemplu, curentul alimentează ecranul, pentru a putea reproduce imaginea. Curentul electric trece prin televizor și se duce în pământ, în locul de unde a venit. Se creează un circuit închis, lucru ce permite dispozitivelor electrice să lucreze, iar curentul electric să circule.

Atunci când o pasăre stă pe firul electric, firul electric are un anumit potențial electric, iar electronii din linii nu circulă prin corpul păsării, deci nu se produce curent electric. Pasărea e în siguranță, pentru că nu face parte dintr-un circuit închis și nu devine conductor de curent electric.

Deci, cauza din care păsările se află în siguranță este că între cablu și pasărea care se așează pe cablu nu există nicio diferență de tensiune. Asta pentru că pasărea, stând pe cablu, nu se atinge de pământ; plus la asta pasărea stă doar pe un singur cablu. În așa fel, tensiunea cablului și a păsării sunt absolut identice. Dar, dacă pasărea, luându-și zborul, ar atinge linia de alături (care are o tensiune și un potențial diferit), ar muri momentan.

Liniile de curent electric sunt amplasate la o anumită distanță una de alta, o distanță special calculată, ca să excludă cazurile când o pasăre ar putea atinge în același timp două linii de electricitate.

Cum repară electricienii firele de curent electric de pe stâlpi?

Păsările sunt în siguranță, dar ce e cu electricienii care sunt nevoiți să repare firele de curent electric la înălțime?

Hainele și instrumentele lucrătorilor conțin materiale izolatoare. Cauciucul este un material folosit pe larg în lucrări și materiale de izolare, căci curentului electric îi este foarte greu să pătrundă prin el. Nu e vorba despre cauciucul folosit în instrumentele sau mănușile pentru casă, e un cauciuc special, de un strat mult mai gros. Electricienii nu se ating de pământ, folosesc instrumente și haine speciale și ating simultan doar un fir de electricitate. Necătând la toate măsurile de precauție, profesia de electrician este una din cele mai periculoase profesii în lumea întreagă.

Lăsați un comentariu