Creativitate Fă singur! Fotografie

Idei și sfaturi pentru autoportrete

Fotograful Natalia Bostan ne dă câteva sfaturi și idei pentru autoportrete reușite.

În continuare, povestește Natalia.

Câteva zile în urmă, după mai multe zile ploioase, au venit zilele însorite. Pregăteam la bucătărie micul dejun și am observat cât e de plăcută lumina care intră în camera de zi… Am lăsat totul baltă și am fugit la dulapul cu haine să-mi aleg haine pentru imagine. Mai jos sunt câteva sfaturi care vă vor ajuta să faceți autoportrete bune.

natalia-bostan-sfaturi-idei-autoportrete-01

Imaginea / Ideea

Pregătiți imaginea. Nu e numaidecât să fie ceva complicat, dar nu vă leneviți măcar să deschideți garderoba și să alegeți haine și accesorii ce vi se potrivesc dispoziției și anturajului. Poate fi o imagine ușoară, în tonuri deschise cu fotografii pline de lumină pală sau ceva dramatic, în soare puternic sau pe fundal de lumânări.

natalia-bostan-imagine-autoportrete-02

Fundalul / Anturajul

Ca locație vom alege locuința proprie; aici totul este la îndemână. V-aș recomanda să pozați pe fundalul unui perete gol, dar nu toți îl au sau lumina care cade pe perete poate să nu fie potrivită pentru fotografiere. În așa caz, puteți folosi ca anturaj o cameră întreagă, ascunzând din timp din cadru lucrurile de prisos. Nimănui nu-i va plăcea poza voastră simpatică pe cearşafuri albe, dacă undeva pe fundal se află vre-un ciorap sau cipic. În calitate de fundal puteți folosi o bucată de material, perdea sau chiar cearșaf.

natalia-bostan-fundal-anturaj-autoportrete-03

Lumina

Iubesc lumina naturală, de asta am folosit-o în aceste fotografii anume pe ea. În genere, folosirea corectă a luminii diferențiază fotografii profesioniști de cei amatori. Și nu e numaidecât să aveți un aparat de fotografiat scump, principalul — să puteți vedea! Încercați să pozați cât mai aproape de fereastră, pentru ca lumina moale să cadă peste dvs. Pentru iluminare deplină, puneți-vă cu fața spre fereastră sau puneți-vă lateral, pentru o lumină mai dramatică. Dacă umbrele sunt prea drastice, puneți un reflector în partea opusă a ferestrei. În calitate de reflector puteți folosi o oglindă sau o coală albă de hârtie sau un perete sau chiar un cearșaf. Puteți sta cu spatele la fereastră, pentru o lumină „angelică”. Unele variante de iluminare necesită puțină practică; experimentați. Jucați cu umbrele, astfel încât lumina soarelui să cadă pe față prin niște obiecte, de exemplu — plante de cameră sau jaluzele.

natalia-bostan-lumina-autoportrete-05

natalia-bostan-lumina-autoportrete-04

Telecomanda sau timerul

Ideea și fundalul sunt gata. Acum e timpul să pregătim aparatul de fotografiat. Alegeți obiectivul potrivit, de dorit unul de o intensitate luminoasă mai mare. Pentru aceste fotografii am folosit obiectivele 50mm 1.4 și 35mm 1.4.

natalia-bostan-telecomanda-autoportrete-06

Dacă doriți autoportrete bune, uitați de fotografierea din mâni. Trebuie să cumpărați o telecomandă (dacă deja nu aveți una) pentru lansarea declanșatorului de la distanță. Puteți fotografia imediat, prin apăsarea butonului de lansare de pe telecomandă sau puteți seta regimul de fotografiere întârziată de 3—5 secunde pe aparatul de fotografiat, pentru a focusa și pentru a reuși să puneți la o parte telecomanda (în loc să o aruncați și să o stricați de vre-un perete sau altă suprafață dură).

natalia-bostan-telecomanda-autoportrete-07

Dacă nu aveți o telecomandă, puteți folosi regimul de eliberare a declanşatorului în 10 secunde. Aici aveți în vedere faptul că la diafragma deschisă (de exemplu — 1,4), puteți să nu nimeriți în linia de focusare.

natalia-bostan-telecomanda-autoportrete-11

Chiar dacă fotografiați cu ajutorul telefonului, nu uitați că multe telefoane au regim de timer. Încetați să fotografiați din mâni!

Trepiedul

Pentru a face autoportretele mai ușor, folosiți trepiedul. El permite să fixați bine aparatul de fotografiat, să cadrați mai ușor scena… cred că vă dați bine seama de ce am în vedere. Dacă nu aveți un trepied, puteți pune aparatul de fotografiat pe orice obiect. Atenție să nu cadă camera!

natalia-bostan-trepied-autoportrete-08

natalia-bostan-trepied-autoportrete-09

natalia-bostan-trepied-autoportrete-10

Retușarea

Retușurile pot înlătura unele neajunsuri pe care nu le-ați observat în vizor. Principalul e să nu exagerați și să vă păstrați individualitatea.

Eu, personal, fac puțină retușare. Le folosesc doar pentru corectarea neajunsurilor pe care nu le pot controla: înlăturarea umbrelor de prisos și curățarea simplă a pielii.

Dacă cinstit, nu-mi place să fac multă retușare la pozele proprii. Chiar și atunci când retușez fotografiile clienților sau cele ale modelelor, mă strădui să folosesc instrumentele de retușare la minim, pentru ca persoana să se recunoască, în final.

natalia-bostan-retusuri-autoportrete-12

P.S. A observat cineva telecomanda în mânile mele în vreo fotografie? Nu? E bine :)

Lăsați un comentariu