Dezvoltare proprie Psihologie Viață

5 motive pentru a risca mai des

Unii riscă și câștigă totul, alții sunt mulțumiți de ceea ce au la moment. Riscul e greu de cântărit, e greu de luat o decizie sau alta. Pentru foarte mulți riscul înseamnă „totul sau nimic”; acest risc e unul ce ține de extreme, în realitate există multe alte situații în care riscul e mai puțin primejdios.

risk dice photo

Viața deseori ne oferă șanse și ține de noi să alegem ori calea sigură, bătătorită, care ne permite să ne menținem la suprafață, dacă o dăm în bară ori să alegem calea proprie, să ne dezvoltăm mai repede și să ne făurim calea spre succes.

Hainele de culoare neutră, lipsa unei păreri proprii, susținerea oarbă a părerii superiorilor — sunt considerate căi lipsite de pericol. Sunt căi care practic nu dau greș.

Dacă veți purta haine mai colorate, mai deosebite, veți promova propriile idei; nu înseamnă că riscați. Ca rezultat puteți să vă evidențiați mai bine printre colegi, superiori. Oamenii din jur vă vor privi ca pe un om încrezut în propriile puteri, deștept, ca pe o persoană care are ceva de spus.

Acest tip de risc poate deschide uși, pe care nu le puteați deschide până acum, vă poate oferi posibilități noi. Mai jos sunt cinci motive pentru a risca mai des și a avea mai puține șanse de insucces.

1. Riscul presupune schimbări

Multe persoane se fierb în propria rutină — repetă de atâtea ori mișcările, acțiunile, ai impresia că se transformă câte puțin în roboți. Ce să faci cu asta?

O soluție e să încerci să faci ceea ce nu ai făcut până acum. De la început această decizie poate crea disconfort, căci lucrurile noi deseori trezesc frica.

Altă soluție e să faci lucrurile uzuale într-un alt fel, pentru ca ele să-ți aducă plăcere. Dar această soluție tot poate crea disconfort și frică.

Deci, ce-i de făcut? Să încerci. Asumă-ți riscuri mici, pe urmă își vei putea asuma riscuri și responsabilități mai mari. Schimbările îți pot schimba viața. Chiar dacă planurile de schimbare pot fi ineficiente până la final, ce pierzi? În fine, ai încercat, ai căpătat o experiență nouă ce poate valora mai mult ca ani de rutină și bătut de pas pe loc.

2. Riscul te ajută să te evidențiezi

„Fii diferit sau mori”. Fraza aceasta e populară în mediul de afaceri, loc în care inovațiile contează; dacă ești ca toți, poți rămâne fără de clienți. Dar fraza se poate referi și la oameni (vezi punctul 3). Multe persoane iubesc căile ușoare de a dobândi ceva, căile pe care le aleg majoritatea.

Riscul nu e ceva comun pentru societatea în care trăim, căci a risca înseamnă a face ceva ce nu fac restul (căci dacă ar face-o toți, atunci nu s-ar mai numi riscul risc). Atunci când riști, ai șanse mari să atragi asupra ta privirile celor din jur. „Ce face ăsta?”, „E nebun?” — începi să te deosebești de restul, oamenii se uită la tine, colegii, superiorii și clienții se uită la tine. Ai șansa să primești oferte bune, avansări, contracte.

different photo

3. Riscul îți permite să te simți viu

Când riști, simți un fior lăuntric de satisfacție. Uneori un astfel de fior merită tot riscul asumat. S-a întâmplat așa ca persoane mai în vârstă să îți povestească istorioare din viața, ținerețea lor? Istorioare care pot fi împărțite în 2 categorii. Prima — când persoanei i-a reușit în tinerețe să facă ceva de valoare, ceva fabulos, fapt de care își aduce permanent aminte cu duioșie și zâmbet pe buze — s-a strecurat pe lângă paza regală și a dat mâna cu regele, a invitat la întâlnire fata despre care credea că e prea bună pentru el și au făcut nunta peste 2 luni. A doua categorie se referă la persoanele care spun fraza „Ce ar fi fost dacă …?” sau „Îmi pare rău că nu am încercat”. Ultimii și-au trăit restul viața purtând o povară pe suflet, neștiind cum s-ar fi schimbat viața lor dacă s-ar fi hotărât la momentul oportun. Ei nu au încercat și acest fapt le-a distrus unora viața.

risk photo

4. Riscul scoate la iveală noi calități și posibilități proprii

Riscul reprezintă reflexia ideilor, viziunilor, convingerilor, cugetărilor proprii. De asta, cu cât mai multe lucruri noi vei încerca, cu atât mai multe lucruri noi poți afla despre sine. Îți asumi riscuri, ai responsabilități? Rămâi uimit de cât de productiv poți deveni în situațiile de risc, de cât de repede creierul poate găsi soluții la problemele apărute. Odată ce afli lucruri noi despre propriile posibilități, devii mai convins în propriile puteri. Se primește că riscul te învață cum să riști cu cap. Singuri putem afla granițele proprii și e în puterile noastre să lărgim aceste granițe.

risk photo

5. Riscul te ajută să crești

Riscul poate deschide uși și posibilități noi. Odată ce ai ajuns pe o anumită treaptă, e greu să cobori în jos. Riscul trezește pofte noi și crează noi standarde. E greu să te bucuri de rezultatele vechi. De acum încolo ai nevoie de ceva mai mult, ca să poți să-ți potolești pofta. Acest lucru te împinge înainte, iar riscul devine ceva uzual, se încadrează în zona obișnuită de confort. Urmează noi rezultate, victorii, noi standarde, apoi iar noi rezultate, victorii și standarde. Așa trebuie să fie viața omului.

risk photo

Riscați. Dar gândiți-vă bine la posibilități și la ce puteți pierde, dacă nu vă reușește. Puteți risca și pierde, căci nimeni nu e asigurat de riscuri. Dar sunt atâția oameni de succes, lor cum de le-a reușit?

Lăsați un comentariu