Muzică Relații Sănătate

19 de fapte pe care trebuie să le știi despre muzică

muzician-persoana-striga-ochelari

De-a lungul anilor, oamenii de știință au acumulat date statistice despre muzică, despre cine și în ce circumstanțe o ascultă, cât timp pe zi dedică o persoană muzicii și de ce unele piese afectează puternic starea de spirit. Revista Men’sHealth a adunat un șir de fapte despre muzică și cum îi afectează aceasta pe bărbați. 

1. 98% de bărbați consideră că audierea muzicii îi face să se simtă mai bine și să aibă conștiința mai clară. Psihologii, într-adevăr, consideră că muzica ne ajută să fim mai liniștiți, să scăpăm de unele dereglări mintale. O direcție aparte în psihologie o reprezintă terapia muzicală, atunci când cu ajutorul muzicii se încearcă de a trata anumite boli mintale, ca de exemplu schizofrenia, anumite tipurie de psihoze, epilepsia. Psihologii afirmă că terapia muzicală poate ajuta la tratarea obezității.

2. 29% de persoane sunt puternic afectate de destrămarea formațiilor preferate sau de plecarea din formație a anumitor membri. Guns N’ Roses, Oasi, Rage Against the Machine, Iris — cum v-ați simțit atunci când ați auzit noutățile proaste?

galagie-alba

3. 30% de bărbați aud zgomote în urechi după anumite concerte. Zgomotele din urechi ar trebui să vă îngrijoreze, căci acestea apar din cauza că terminațiile nervoase din urechea interioară au fost afectate de sunete prea puternice. Dacă simțiți sunete străine în urechi sau auziți mai prost după concerte, puteți folosi dopuri pentru urechi în timpul concertelor sau stați cât mai departe de sursa de gălăgie (boxe). Pentru a vă reveni mai rapid după concerte, folosiți surse de „gălăgie albă” — gălăgie staționară, componentele spectrale a căreia sunt repartizate uniform pe tot diapazonul de frecvențe folosit. Exemple de gălăgie albă: căderea apei în cascade, sunetul rezultat în urma rotirii elicelor ventilatorului, sunetul de la un post de radio sau televiziune ce nu lucrează la moment.

4. 54% de persoane nu sunt gata să asculte muzicienii, atunci când aceștia încep să vorbească despre politică la concertele sale. Unii muzicieni nu pot înțelege că oamenii vin la concert pemntru a asculta muzică, nu pentru a asculta discursurile înflăcărate despre politică.

5. 72% de bărbați ascultă și până acum formațiile pe care le ascultau în adolescență. Un studiu psihologic arată că la majoritatea oamenilor gusturile muzicale nu se schimbă după vârsta de 30 de ani.

concert-muzica

6. 3 din 5 bărbați ascultă zi de zi muzică. E vorba și despre muzica pe care o ascultăm fără să dorim acest lucru: televizor, radio, muzica de la vecini, muzica de la persoanele care ascultă muzică în transportul public etc.

7. 61% de bărbați folosesc colecții de piese preferate la întâlnirile romantice cu o femeie. Acesta e un mijloc sigur pentru a vă relaxa și pentru a fi ambii pe aceeași undă.

8. 22% pot refuza o întâlnire cu o femeie, dacă aceasta ascultă o muzică total diferită. Preferințele muzicale ocupă un loc important în relații și chiar atunci când faceți cunoștință cu o persoană de sex opus, un mijloc de a face cunoștința propriu-zisă este să întrebați ce gusturi preferințe muzicale acea persoană are.

9. Doar 4 persoane din 10 nu opresc muzica atunci când fac sex.

10. 3 persoane din 5 sunt gata să nu facă sex timp de un an, doar ca să nu fie lipsiți de posibilitatea de a asculta muzica preferată.

11. 94% de bărbați ascultă muzică în timpul antrenamentelor. Studiile arată că muzica ne „alimentează” cu energie și ne face să petrecem mai mult timp la antrenamente.

12. 94% de bărbați ascultă o muzică anumită, pentru a se concentra înainte de a începe anumite sarcini complicate.

13. 5% de bărbați își fac tatuaje cu formațiile preferate sau tatuaje ce au legătură cu domeniul muzical.

Kanye West

Jimi Hendrix

Work by @dustyneal 💀 Follow and hashtag #Yaytattoos to be featured!

A photo posted by Best Tattoos (@yaytattoos) on

Michael Jackson

Bob Marley

Jim Morrison

Marilyn Manson

14. 31% de bărbați consideră că textul unei piese e mai importantă ca muzica acesteia.

15. 8% de bărbați plâng atunci când ascultă piesa „Everybody Hurts” a formației R.E.M.

16. În SUA 14% de bărbați încă mai cumpără viniluri. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că vinilurile pot oferi o calitate mai bună a sunetului (pe o aparatură corespunzătoare, desigur). Calitatea acestora nu poate fi comparată cu calitatea unei piese în mp3.

17. 1% de bărbați americani încă mai ascultă casete audio. Acest lucru e datorat faptului că un număr mare de automobile mai vechi au playere cu casete.

18. 2 persoane din 11 afirmă faptul că muzica nu îi ajută să fie mai productivi în timpul lucrului și nu primesc plăcere de la muzică atunci când lucrează.

19. 2 ore și 58 de minute e timpul mediu de audiere a muzicii timp de o zi pentru o persoană.

Lăsați un comentariu