Curiozități Oameni uimitori Povești adevărate

10 fapte interesante despre Nikola Tesla

nikola-tesla-180px

Nikola Tesla (născut pe 10 iulie 1856 în Imperiul Austro-Ungar, astăzi Croația — decedat pe 7 ianuarie 1943 în New York, SUA), inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician de origine sârbă, rămâne a fi și până unul din cei mai controversați și misterioși oameni de știință.

Unele descoperiri nu au fost înțelese, nici apreciate de contemporani, alte invenții au dispărut fără urmă, motiv pentru care scriitorii-fantaști au scris multe cărți despre Tesla și invențiile sale. E cunoscut faptul că omul de știință avea trăsături de caracter extravagante și obiceiuri neobișnuite. Despre unele din ele puteți afla din acest articol.

Rareori dormea mai mult de 2 ore

Ceea ce e obișnuit și necesar pentru un om obișnuit, poate fi prea mult pentru un om deosebit. Nikola Tesla tot timpul afirma că are nevoie de doar 2 ore pentru a se odihni și de 2 ore pentru a-și aduce gândurile în ordine. Cea mai mare parte a timpului era petrecută de omul de știință în laboratorul său, iar odată, fiind absorbit de un experiment interesant, a petrecut 84 de ore fără a dormi. Tesla nu e singur la acest capitol, mulți celebrității dormeau puțin. De exemplu, Leonardă da Vinci, Benjamin Franklin, „concurentul său” în electricitate — Thomas Edison.

nikola-tesla-selectie-imagini

Băutura sa preferată era whisky-ul

Nikola Tesla iubea această băutură. Este cunoscută o perioadă de timp, când acesta o consuma zilnic. Savantul era convins că whyski-ul îl poate ajuta să trăiască mai mult. Mai târziu în SUA alcoolul a fost interzis prin lege, fapt ce l-a făcut să se abțină de la consum. În ultimii săi ani de viață, Tesla a refuzat orice alte băuturi, cu excepția apei și a laptelui.

Căsătorit cu știința

tesla-in-laboratorul-sau

Nikola Tesla nu a fost vreodată însurat. Deși viața sa e plină de mister, mistică, iar în viața sa au fost zeci de femei, omul de știință nu și-a găsit o consoartă. Tesla considera că relațiile de familie pot deveni cu timpul o piedică pentru activitatea științifică. Într-un interviu acordat înainte de moartea sa, Tesla filosofa pe marginea acestui subiect, spunând că refuzul de a întemeia o familie a fost o jertvă prea mare în numele științei.

Tesla nu avea o casă proprie

După ce Nikola a părăsit casa părinților săi, acesta niciodată nu a fost în posesia unui imobil. Timpul și-l petrecea în laborator, apartamente și case închiriate, iar ultimii ani i-a petrecut în diferite hoteluri din New York.

laboratorul-tesla-new-york

Urmărit de stări obsesive

Această boală este caracterizată prin apariția unor gânduri ce-l înspăimântă pe individ și de care încearcă să scape cu ajutorul unor acțiuni obositoare și, de asemenea, obsesive.

Nikola Tesla se temea de microbi, spăla permanent mânile cu săpun, iar în hotele cerea până la 18 ștergare pe zi. Dacă în timpul mesei pe masă se așeza o muscă, Nikola cerea chelnerului să aducă o altă comandă. Omului de știință nu-i plăceau obiectele strălucitoare, printre care se numărau și perlele.

Inventatorul nu accepta să fie atins, personal putea atinge doar pesoanele pe care le știa de mai mult timp.

nikola-tesla

Darul de previziune

Inventatorul avea un simț destul de bun de a prevedea anumite evenimente. Odată, după o petrecere, își conducea prietenii spre stație. Dar, atunci când a venit trenul, el i-a convins pe prieteni să nu urce în tren — în așa fel le-a salvat viața, căci trenul a sărit de pe căi, iar mulți pasageri au murit sau au avut de suferit în urma accidentului.

Adept al controlului natalității

Eugenia, teorie care preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice ca alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc. era foarte populară în primele decenii ale sec. XX, dar și în perioada de ascensiune a fasciștilor.

Nikola Tesla era adeptul acestei discipline și considera că până în anul 2100 omenirea va putea controla natalitatea, nașterea de copii fiind permisă doar dacă candidații corespund unor anumite criterii de selecție, această selecție fiind controlată de către stat.

Motivul relațiilor tensionate cu Edison

tesla-in-timpul-lucrului

Primul job pe care l-a avut Tesla în New Yor a fost la compania lui Thomas Edison — Edison Machine Works. Acesta a fost angajat în calitate de inginer de reparații a motoarelor electrice și generatoarelor de curent continuu.

Edison primea destul de rece ideile lui Tesla și permanent își exprima dezaprobarea față de ideile acestuia. În 1885 Edison i-a promis lui Tesla 50’000$ (în zilele noastre suma echivalează cu aproximativ un milion de dolari), dacă acesta va reuși să îmbunătățească mașinile electrice de curent continuu (inventate de către Edison). Tesla a prezentat în curând 24 de modificări, un comutator și un regulator nou. Edison a primit toate propunerile lui Tesla, dar la întrebarea acestuia în privința remunerării, Edison i-a răspuns că a fost o glumă și că emigrantul nu a înțeles-o.

Nikola Tesla s-a simțit ofensat și s-a concediat imediat.

Alte trăsături și stranietăți

nikola-tesla-revista-time

— Tesla avea o memorie foarte bună.
— Știa 8 limbi: serbo-croata, ceha, engleza, franceza, germana, ungara, italiana și latina.
— Juca foarte bine biliard.
— Avea o antipatie profundă față de cerceii de femeie.
— Simțea un disconfort față de mirosul de camfor (substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, utilizată în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator).
— Tesla iubea să numere: pașii în timpul plimbărilor, cantitatea de farfurii de supă mâncate, ceștile de cafea și bucățile de mâncare. Da, inventatorul iubea să mănânce în singurătate.

Statuie ce oferă Wi-Fi gratuit

În 2013 în Silicon Valey a fost inaugurat un monument în cinstea inventatorului. El a fost construit cu ajutorul unei campanii de acumulare de donații ale utilizatorilor serviciului online Kickstarter. Sculptura este folosită în calitate de punct de acces de internet fără fir, iar la fundamentul acesteia se află o capsulă, ce va fi deschisă doar în anul 2043, la 100 de ani de la moartea inventatorului.

statuie-wi-fi-nikola-tesla-kickstarter

×××

Personalitatea lui Nikola Tesla e una cuprinsă de mister. Nu degeaba viața sa a devenit sursă de inspirație pentru crearea unui șir de imagini a oamenilor de știiță geniali, dar care aveau intenții nu prea bune și care pregăteau în laboratoare arme care ar putea distruge planeta.

Lăsați un comentariu