Călătorii Libertate Locuri frumoase

8 plaje neobișnuit de frumoase din întreaga lume

E vară și e timpul potrivit pentru călătorii și locuri noi. Dacă aveți timp și dacă vă ține buzunarul, încercați locații noi; nu vă duceți acolo unde ați mai fost. Mai jos vedeți o selecție de cele mai bune și interesante plaje din întreaga lume.

Vaadhoo, Insulele Maldive

Insula Vaadhoo este renumită prin plajele de nisip, ce sunt luminate nopțile.

plaja-insula-vaadhoo-00

Acest fenomen este datorat prezenței planctonului bioluminiscent în apele ce spală insula, procesele chimice din organismul căruia generează energie în formă de lumină. Această strălucire parcă e din poveste, creând o atmosferă plăcută și romantică.

plaja-insula-vaadhoo-01

plaja-insula-vaadhoo-03

plaja-insula-vaadhoo-04

Whitehaven Beach, Australia

Plaja se află în parcul național Whitsunday Island National Park. Whitehaven e o plajă uimitoare: are o lungime de 7 km, nisipul ei este alb și scârțâie sub picioare, de parcă ar fi zăpadă. Nisipul este compus la 98% din dioxid de siliciu (SiO2), partea componentă importantă a sticlei, silicaților (cuarț).

plaja-whiteheaven-beach-03

plaja-whiteheaven-beach-04

plaja-whiteheaven-beach-01

Maho Beach, Sint Maarten, Olanda

Plaja este amplasată în partea de sud-vest a insulei Sint Maarten (Saint-Martin), parte a Olandei. Această insulă este cea mai mică insulă locuită din lume, care este administrată simultan de două țări independente — partea de nord a insulei face parte din conglomeratul de insule franceze și este numită Saint-Martin, iar partea de sud e un stat-autonomie în cadrul Regatului Olandez și se numește Sint Maarten.

Insula a fost descoperită de către Cristofor Columb în 1493. Peste un veac și jumătate aici au apărut primele așezări ale francezilor și olandezilor, care s-au opus întoarcerii spaniolilor pe insulă. Spania nu a putut să pună stăpânire pe insulă, astfel insula a fost împărțită în 1648 în jumătate de către Franța și Olanda. Această înțelegere e una din cele mai vechi înțelegeri care mai este valabilă și până în zilele noastre.

Plaja Maho este populară, în primul rând, datorită faptului că se află în apropierea nemijocită a pistei de zboruri a aeroportului internațional Princess Juliana.

plaja-maho-beach

Avionul Boeing 757—200 a companiei American Airlines pregătit pentru aterizare. Sursa

Plaja și pista aeroportului sunt despărțite de două garduri și un drum îngust pentru automobile. Din această cauză, la aterizare avioanele zboară la o distanță de 20—30 de metri de la pământ, pe de-asupra turiștilor ce se odihnesc pe plajă.

plaja-maho-beach-02

Locul aflat în nemijlocita apropiere de pistă este numit „Rai pentru spottingul aerian”. Pista are o lungime de doar 2300 de metri și o lățime de 45 de metri, ceea ce este abia suficient pentru navele aeriene mari.

Playa are o lungime de 300 de metri, o lățime de 20—30 de metri. Ori de câte ori un avion se pregătește pentru aterizare, turiștii sunt preîntâmpinați despre acest lucru cu ajutorul megafonului. De-a lungul plajei sunt amplasate tâblițe cu orarurile de zbor ale avioanelor și mesaje care preîntâmpină turiștii să nu stea în partea centrală a plajei, căci viteza curenților de aer a motoarelor reactive ale avioanelor ajunge până la 160 km/oră. Nerespectarea acestor mesaje poate duce la leziuni sau chiar deces.

plaja-maho-beach-curenti-aer-avion

plaja-maho-beach-pericol-avion

Pe 16 octombrie 2008 insula a fost atacată de uraganul Omar; acesta a suflat tot nisipul de pe plajă, lăsând doar pietrele. Plaja a fost mai târziu acoperită din nou cu nisipul adus din alte locuri.

Hyams Beach, Australia

Plaja se află la o distanță de 300 km de la capitala Australiei, orașul Sydney. Plaja este cunoscută în toată lumea, datorită nisipului, care este de culoare albă. Nisipul e într-atât de alb, încât ai impresia că plaja este acoperită de zăpadă.

plaja-hyams-beach-01

plaja-hyams-beach-02

plaja-hyams-beach-03

Glass Beach, California, SUA

Această plajă se află în parcul național MacKerricher State Park, în apropiere de orașul Fort Bragg, California. Plaja și-a primit denumirea de la numeroasele pietricele din sticlă care acoperă plaja.

plaja-glass-beach-02

Câteva decenii în urmă, locuitorii foloseau această locație ca gunoiște. Aici își găseau locul deşeurile menajere, tehnica uzată, automobilele învechită și sticla. În 1967 gunoiștea a fost închisă și curățată în câteva etape de către autorități. Bucățile de sticlă au fost mai greu de strâns și o mare parte din sticlă a fost lustruită de valurile mării și de nisipul de pe plajă. Ca rezultat, toată plaja a rămas împânzită de mii și mii de pietricele de sticlă.

plaja-glass-beach-04

Plaja a început să devină populară prin anii ‘1980, fiind loc de atracție pentru turiști. În 2002 plaja a devenit parte a parcului național MacKerricher.

plaja-glass-beach-05

Plaja Pink Sands, Bahamas

Plaja este amplasată pe Harbour Island, insulă ce are o lungime 5 km și o lățime de 2 km. Plaja e cunoscută în lumea întreagă, datorită nisipului de culoare roz.

pink-beach-bahamas-03

Insula este numită „Pink Sands Beach”, măcar că locuitorii o numesc simplu — Briland. O altă denumire a insulei — The Nantucket of the Caribbean. Conform jurnalului Forbes, această plajă este cea mai populară plajă de pe glob.

pink-beach-bahamas-04

Culoare roz a nisipului este datorată cochiliilor protozoarelor Foraminifer și a coralilor de culoare roșie, care sunt aruncate pe țărm și sfărâmițate sun influența factorilor externi.

pink-beach-bahamas-02

Playa del Amor (Lover’s Beach), Mexic

Playa del Amor este o plajă ascunsă de pe insula Marietta. Se presupune că insula a fost formată în urma unei erupții vulcanice ce a avut loc sute de ani în urmă. La începutul secolului ’20, guvernul mexican, folosindu-se de faptul că insula nu era locuită, a început să petreacă aici exerciții militare (în anii ‘1960 aici se testau bombe). Câțiva ani la rândul un grup de cercetători în frunte cu Jacques-Yves Cousteau a încercat să convingă guvernul mexican și cercurile științifice internaționale să fie întrerupte exercițiile militare în teren. În 2005 insula Maerietta a fost transformată în parc național — Parque Nacional Islas Marietas, iar în 2008 a fost inclusă în lista de Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Insula este minunată prin faptul că aici își trăiește viața o lume subacvatică bogată, sunt peste 90 de specii de păsări (aici locuiește cea mai mare colonie de rândunele Anоus stolidus și Sterna anaethetus), sunt peșteri foarte frumoase și tunele subterane.

Până acum insula rămâne a fi nepopulată. Este vizitată doar de turiștii curioși de a vedea locația uimitoare. Plaja Playa del Amor (Insula îndrăgostiților) este una de tip închis, căci este înconjurată de o peșteră, cu o deschizătură în partea de sus. Partea nisipoasă a plajei este expusă la soare, permițând turiștilor să se bucure de un bronz sănătos, dar și să se ascundă sub pereții peșterii de temperatura care ajunge aici la 40 de grade Celsius.

plaja-playa-del-amor-01

plaja-playa-del-amor-02

plaja-playa-del-amor-04

Grace Bay, Insulele Caraibe

Apă curată și transparentă, linie de orizont unde cerul se unește cu marea, nisip alb ce te ademenește să stai tolănit toată vacanța.

plaja-grace-bay-01

plaja-grace-bay-03

plaja-grace-bay-02

+ bonus

Bottom Bay, Barbados

Localnici spun că această plajă e una dintre cele mai frumoase de pe insula Barbados. Cine s-ar îndoi de acest fapt? :)

plaja-bottom-bay-barbados-03

plaja-bottom-bay-barbados-04

1 comentariu

Lăsați un comentariu