Curiozități Fotografii vechi

7 fapte interesante despre cronologia evenimentelor

În manualele de istorie evenimentele sunt bine aranjate și sunt legate logic între ele. Dar, în realitate, cronologia evenimentelor e o știință destul de stranie, dar interesantă. În acest articol puteți afla despre evenimente ce par a fi avut loc în epoci diferite, dar apropiate unul de altul pe scara timpului.

Bicicleta a fost inventată cu 21 de ani mai târziu ca trenul

Bicicleta pare a fi un mijloc de transport destul de simplu și obișnuit. Astfel, avem impresia că bicicleta e în ajutorul omului de sute și sute de ani. În realitate, primele trenuri cu aburi au apărut în 1797, iar prima bicicletă a fost patentată în 1818 de către baronul Karl Drais.

modele-biciclete

Bomba atomică a apărut cu 40 de ani mai târziu ca primul avion

flyer-i-construit-fratii-wright

Primul zbor al unui avion a avut loc pe 17 decembrie 1903. Acesta era „Flyer I”, avion înzestrat cu motor cu ardere internă, construit de către frații Wilbur și Orville Wright. „Flyer I” s-a menținut în aer 59 de secunde și a parcurs o distanță de 260 de metri. Au trecut doar 42 de ani — timp practic nesemnificativ pentru omenire și istorie — omul nu s-a învățat nu doar să se mențină în aer, dar și să creeze iadul pe Pământ; orașul Hiroshima a fost primul oraș care a fost supus atacului nuclear, aici a fost aruncată o bombă atomică.

MS-DOS a apărut în același an, când în Franța a fost amânată pedeapsa capitală

S-ar părea că o sistemă operațioanlă pentru calculator nu poate fi nicicum legată cu pedeapsa cu moartea, asociată mai mult cu
Evul mediu. Dar, totuși: compania IBM a elaborat și a publicat sistema operațională MS-DOS în august 1981 sub denumirea de PC DOS 1.0, iar în același an, în Franța a fost interzisă prin lege decapitarea cu ajutorul ghilotinei.

Coca-Cola a apărut cu 25 de ani mai devreme ca Italia

Băutura Coca-Cola a fost inventată pe 8 mai 1886 de către farmacistul John Stith Pemberton. Acesta o folosea în tratamentul dependenței de morfină. De asemenea, băutura era folosită și promovată în calitate de tratament contra depresiei, nevrozei astenice, bolilor de stomac, ale intestinului și de rinichi.

Italia, în forma sa actuală, a apărut doar în anul 1861, an în care nenumăratele și nu chiar independentele stătulețe italiene s-au unit și au format Regatul Italiei.

flyer-coca-cola

Femeile au primit dreptul de a vota la alegeri atunci când oamenii deja mergeau pe Lună

Elveția este privită astăzi ca un etalon al democrației, unde cele mai însemnate schimbări în societate sunt hotărâte cu ajutorul referendumurilor. Dar, necătând la acest lucru, mult timp în Elveția femeile nu aveau dreptul de vot și nu puteau fi alese în organele de conducere de stat. Acest lucru s-a schimbat doar în 1971.

Tot în 1971 a avut loc cea de-a 4 aterizare a oamenilor pe Lună, în cadrul căreia echipajul a petrecut în jur de 3 zile pe teritoriul lunar. Pe lună cosmonauții au folosit pentru prima dată un vehicul spațial lunar, parcurgând cu el în jur de 28 de kilometri.

Nintendo și Turnul Eiffel au apărut în același an

Toți fanii jocurilor video cunosc compania japoneză Nintendo. Ea a avut un impact major asupra industriei de jocuri în calitate de dezvoltator de console și jocuri video. Toți cunoaștem personajul Mario, pokemonii amuzanți și consolele Nintendo. Dar puțini fani Nintendo știu că această companie a fost fondată în 1889. Atunci Nintendo făcea cărți de joc desenate manual.

În același an, 1889, a fost prezentat publicului Turnul Eiffel, devenit mai târziu simbol al Parisului, dar și al Franței.

constructia-turnului-eiffel-1888

Construcția Turnului Eiffel, anul 1888

Lăsați un comentariu