Steve Jobs, unul din cei mai creativi oameni ai sec. XX—XXI, avea propriile metode de îmbunătățire a productivității creierului.
Iată ce spunea el:
Dacă vă veți opri și veți încerca să observați propriul organism, vă veți da seama de cât de neliniștită e mintea. Când veți încerca să o liniștiți, situația doar se va agrava. Dacă peste un anumit timp, veți reuși să o liniștiți, veți descoperi lucruri noi. Intuiția va deveni mai precisă, veți vedea lucrurile mai clar, vă veți simți corpul aici și acum. Gândurile vor curge mai rar, conștiința se va lărgi și veți putea vedea mai multe lucruri, decât ați putut vedea până acum.
Așa îi descria Steve Jobs biografului propriu, Walter Isaacson, procesul meditativ. O metodă deosebită de meditație — meditația prin conştientizare — își trage rădăcinile din zen-budism și daosism. Jobs a practicat această metodă mulți ani, îmbinând-o cu activitatea de antreprenor, inventator și dezvoltator de produse.
Acțiunile gândirii pozitive, a tehnicilor meditative au fost demonstrate de știința numită neuropsihologie, iar companii ca Google, Ford, General Mills, Target își instruiesc angajații să practice meditația.
Tehnica de meditație practicată de către Jobs poate fi împărțită în mai mulți pași, etape.
Pasul 1
Alegeți un loc liniștit, unde nimeni nu vă va putea sustrage de la activitate. Luați loc pe podea; puteți folosi o pernă, pentru ca spatele să nu fie încordat. Încrucișați picioarele. Începeți să răsuflați adânc.
Pasul 2
Închideți ochii și încercați să vă ascultați vocea internă, să vă ascultați gândurile, care vă fug prin cap: serviciul, casa, televizorul, noutățile… O pălăvrăgeală obișnuită pentru creierul nostru, de parcă ar fi o pălăvrăgeală de maimuță. Nu încercați să o opriți. Doar observați cum mintea sare de la un gând la altul. Repetați acest exercițiu zilnic, timp de 5 minute, pe parcursul unei săptămâni.
Pasul 3
Nu încercați să opriți fluxul de gânduri, dar încercați să vă concentrați atenția la altă parte de creier, la acea parte care gândește mai lent, „mintea liberă”, pe care o vom numi în continuare „minte de taur”. Această parte de creier doar observă lumea din jur. Nu-i dă aprecieri, nu caută sensuri, doar vede, aude și simte. Majoritatea oamenilor nici nu au închipuire că „mintea de taur” există, deși unii oameni o descoperă în momente de intensitate extremă, atunci când ea apare la suprafață.
Pasul 4
Pe măsură ce începeți să percepeți „mintea de taur”, încercați s-o rugați să încetinească activitatea „minții de maimuță”. Pe unii oameni îi ajută următoare tehnică: ei își închipuie precum că un taur merge pe drum și această priveliște o lasă pe maimuță cu gura căscată. Nu vă temeți că din timp în timp „mintea de maimuță” se va trezi; doar știți cum sunt maimuțele. Necătând la acest fapt, veți descoperi că mintea reușește să se odihnească mai mult timp, să-și facă mai puține griji, iar „mintea de maimuță” e mai puțin gălăgioasă.
Pasul 5
Liniștind „mintea de maimuță”, concentrați-vă atenția asupra „minții de taur”. Atunci respirația va încetini. Veți simți cu pielea atingerile moleculelor de aer. Posibil, veți simți cum sângele trece prin tot corpul. Dacă veți deschide ochii, lumea din jur vă va părea un pic diferită, chiar stranie. De exemplu, fereastra va deveni un simplu dreptunghi plin de lumină. Nu va trebui să o deschideți, să o spălați sau să o reparați. Ea, pur și simplu, există. Aici și acum, tot așa cum există și corpul — aici și acum.
Pasul 6
E nevoie să treacă un timp oarecare, pentru a ajunge la starea aceasta de spirit. Dar dacă ați urmat pașii corect, atunci nu veți simți cum timpul se scurge, cât timp a trecut de când ați început şedința meditativă.
Ședințele regulate de meditație prin conștientizare vă oferă trei avantaje principale:
- Veți scăpa de stres. Chiar dacă viața dvs. presupune anumite greutăți, veți fi mai puțin influențat de ele.
- Uitați de insomnii. Practicând această metodă, cu timpul, veți putea adormi în câteva secunde.
- Veți gândi mai clar și veți putea aprecia mai corect tot ce se întâmplă în viața dvs.