Întrebări și răspunsuri Psihologie Viață

De ce bătrânii sunt așa de ușor înșelați de către escroci?

batran-fata-hd

Psihologii spun că oamenii în vârstă, în special cei de o vârstă de 70 de ani și mai mult, pot să aibă încredere în oamenii cu o reputație proastă.

Oamenii în vârstă sunt deseori înșelați, începând cu cazurile în care în apartamentul acestora intră escroci, pretinzând că vor să verifice contorul de apă sau să le ofere medicamente noi, bune și ieftine. Pentru procurarea produselor suspecte, bătrânii deseori cheltuie pensia și rămân fără bani. Sunt dese cazurile când bătrânii sunt deposedați de locuințe, fiind înșelați.

De obicei, noi, ce mai tineri, găsim o explicație pentru astfel de cazuri — persoanele sunt în vârstă, nu sunt adaptate la viață în societatea noastră, că pe timpurile când erau tineri, oamenii erau mai buni, mai cinstiți, dar problema e de altă natură.

Oamenii de știință australieni au stabilit — pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii devin mai creduli, sunt gata să-i creadă chiar pe cei care deja i-au înșelat o dată (și odată). Cu timpul creierul uman prelucrează altfel informația, apare dorința de comunicare cu cei din jur, fapt ce îi transformă în jertve ideale pentru escroci. În acest experiment s-a stabilit că participanții, în vârstă de 70—80 de ani, sunt predispuși spre comunicare cu persoanele care înșeală. În comparație, persoanele de 20 de ani sunt mai puțin credule, nu intră așa ușor în discuție.

O altă problemă e faptul că sistemul limbic (situat în creierul uman) al bătrânilor tratează diferit informația despre oamenii din jur, sistemul „înșelîndu-i” deseori în privința credibilității altor persoane.

Mai există o problemă de natură psihologică — persoanele în vârstă simt că nu le-a mai rămas mult timp de trăit, de asta încearcă să primească cât mai multe lucruri posibil de la viață. Uneori e vorba de înfăptuirea viselor, uneori în stabilirea unui contact psihologic cu cei din jur, lucru bazat pe încredere. Iar atunci când vorbim despre lucruri materiale, deseori ele nu-s așa de valoroase pentru bătrâni, pentru că curând pot să nu mai aibă nevoie de ele. Deci, pentru oamenii în vârstă, nu e așa de important să se bucure de o afacere profitabilă, cât de comunicarea din timpul ei.

Pentru oamenii în vârstă e important ca să-și demonstreze încrederea față de alții, să discute cu cei din jur, iar lucrurile materiale revin pe loc secundar.

Lăsați un comentariu