Multe persoane suferă de insomnie, iar cauzele acesteia variază de la caz la caz. În unele cazuri vorbim despre o problemă temporară, în altele — despre o insomnie cronică, cauzată în multe cazuri de stres.
1. Sculați-vă și ocupați-vă cu ceva
Poate suna straniu, dar dacă nu v-a reușit să adormiți timp de 20-30 de minute, puteți încerca să vă sculați, să vă plimbați puțin prin cameră, să citiți ceva, să faceți ceva, dar numai să nu vă gândiți la insomnie. După aceasta încercați din nou să adormiți.
2. Evitați utilizarea telefonului/laptopului înainte de somn
Toate gadgeturile ce emană lumină prin display reduc producerea de melatonină, hormon produs de către creier. Melatonina ne ajută să adormim mai ușor, ea este produsă în perioada întunecată a zilei, din această cauză trebuie să evităm folosirea telefonului, tabletei sau a laptopului înainte de somn. Creierul are falsa impresie că afară e ziuă și încearcă să ne zădărnicească încercările de a adormi.
3. Încercați adaosurile de melatonină
Cum am stabilit în punctul precedent, hormonul melatonină ne ajută să adormim. Din această cauză, atunci când apar probleme cu somnul, încercați medicamentele ce conțin hormonul dat. Consultați medicul.
4. Culcați-vă la una și aceeași oră
Culcatul conform unui orar anume „setează” corect ceasul nostru biologic, crește productivitatea somnului. Chiar și în zilele de odihnă, încercați să respectați orarul de culcare din zilele de lucru.
5. Schimbați ambianța și lucrurile în dormitor
Cât de confortabil e dormitorul dvs? Cât de comodă e salteaua? Când ați schimbat ultima dată lenjeria de pat? Dacă nu puteți adormi, gândiți-vă cum puteți îmbunătăți ambianța în dormitor, ce puteți face ca somnul să fie mai plăcut.
6. Patul e doar pentru somn
Evitați să luați micul dejun sau să citiți în pat. Cu cât mai multe activități petreceți în pat, cu atât mai mult se pierde legătura patului cu somnul.
7. Scăpați de stres
Încercați să rezolvați problemele și situațiile complicate apărute în timpul zilei până a merge la culcare. Pentru a scăpat de informația și problemele apărute în timpul zilei, puteți să încercați să vă împărtășiți gîndurile cu agenda personală. Scăpați de gândurile negative, nu vă gândiți la ele în încercările de a adormi, încercați să adormiți cu „mintea limpede”.
8. Răsuflați adânc
Relaxați-vă; inspirați și expirați adânc, fără grabă. Încercați diferite tehnici de respirație pentru a o găsi pe cea potrivită dvs.
9. Mișcați cu degetele mari de la picioare și numărați de la 1000 la 1
E o tehnică yoga ce vă permite să ajungeți în stare meditativă și să adormiți. Înainte de aceasta, stingeți lumina, scăpați de orice sursă de zgomot.
10. Adresați-vă la medic
Dacă insomnia este pentru dvs o adevărată bătaie de cap, adresați-vă medicului. În multe cazuri insomnia este doar un semn de atenție din partea organismului că ceva nu e în regulă. Dacă nu încercați să rezolvați această problemă, pot apărea cu timpul urmări mai grave. Dacă știți că aveți de luptat cu stresul zilnic, adresați-vă psihoterapeutului.