Creativitate Fotografie Fotografii celebre

Primele 20 de fotografii din istorie

Întotdeauna au fost fotografii care au fost primele: prima fotografie în genere, prima fotografie color, prima fotografie din cosmos, prima fotografie digitală, prima fotografie a familiei dvs. etc. După ele au fost făcute milioane de fotografii de acest gen, dar anume primele sunt reprezentative pentru omenire.

Prima-prima fotografie

Prima fotografie despre care se cunoaște a fost făcută de către Joseph Nicéphore Niépce în 1826 din fereastra conacului său din Burgundia. Poza a fost făcută prin aplicarea procesului de heliografie, atunci când pe o bucată de sticlă sau metal este aplicat un strat de bitum. Stratul de bitum se întărește proporțional cantității de lumină care cade pe el.

Poza este numită „Vedere din fereastră” (Point de vue du Gras). Se cunoaște faptul că Joseph a făcut prima fotografie în 1822, dar ea nu a ajuns până în zilele noastre. Pentru fotografia făcută în 1826 a fost aplicată o expoziție de 8 ore cu lumină de zi.

Fotografia reprezintă priveliștea din fereastra atelierului lui Niepce. Calitatea proastă a fotografiei nu ne permite să vedem toate detaliile, dar pot fi văzuți doi pereți și acoperișul unei clădiri. Pe fundal poate fi văzut un copac și o casă.

prima-fotografie-1826-Joseph-Nicephore-Niepce-priveliste-din-fereastra

prima-fotografie-1826-Joseph-Nicephore-Niepce

Prima fotografie color

Prima poză color a fost făcută de fizicianul James Clerk Maxwell în 1861. Pe declanșator aparatului de fotografiat a apăsat Thomas Sutton, dar lui Maxwell îi este atribuit procesul științific prin care a fost creată fotografia.

Pe poză e ilustrată o fundă din 3 culori.

prima-fotografie-color-1861

Prima fotografie de lansare a rachetei

Fotografii NASA au surprins lansarea rachetei pe capul Canaveral în iulie 1950. Obiectul surprins e racheta Bumper V-2 și alți fotografi care doreau să observe lansarea.

prima-fotografie-lansare-racheta-1950

Prima fotografie digitală

Începutul erei digitale a fost pus în 1957, când a fost făcută prima imagine digitală — imagine în alb-negru de dimensiunile 176×176 pixeli. Poza a fost făcută cu ajutorul calculatorului Standards Eastern Automatic Computer, care a fost construit în 1950 de o echipă de oameni de știință de la Biroul Național de Standarde din SUA. Prima poză reprezintă portretul unui copil de 3 luni, feciorul lui Russell A. Kirsch, conducătorului grupei oamenilor de știință.

prima-fotografie-digitala-1957

Dimensiunile reduse de 175×176 de pixeli se explică prin limitele calculatorului de a stoca informația.

Scanarea pozei ce reprezintă copilul.
scanarea-fotografiei-1957

Prima fotografie ce reprezintă un om

Aceasta a fost făcută de către Louis Daguerre în 1838, expoziția a durat în jur de 7 minute, iar obiectul fotografiei e Boulevard du Temple (Paris). Din cauza expoziției îndelungate, practic nici un om nu se vede pe fotografie. Dar dacă vă uitați în colțul stâng de jos, veți observa un bărbat, căruia îi sunt curățate cizmele.

prima-fotografie-ce-reprezinta-un-om-1838

Primul selfie

Prima fotografie pe care este ilustrată o față umană și primul selfie aparține americanului Robert Cornelius, considerat, de atlfel, pioner al fotografiei. A fost făcută în 1839, iar autorul a trebuit să stea în fața camerei de fotografiat în jur de 1 minut.

Pe versoul fotografiei poate fi găsită inscripția „Prima imagine de lumină făcută vreodată”.

primul-selfie-robert-cornelius-1839

Prima fotografie-falsificare

Francezii Hippolyte Bayard și Louis Daguerre luptau pentru titlul de „părinte al fotografiei”. Se presupune că Hippolyte a inventat primul o metodă de fotografiere, înainte de daghereotipia lui Daguerre. Hippolyte întârzia cu prezentarea metodei, astfel Louis Daguerre a povestit primul lumii despre metoda sa de fotografiere. Dezamăgit, Hippolyte Bayard a hotărât în 1840 să-și facă un autoportret în care să arate ca mort, răspândind mesajul că s-a înecat din cauza lui Daguerre.

prima-fotografie-hippolyte-bayard-1840

Prima fotografie aeriană

A fost făcută dintr-un balon cu aer în 1860. Imaginea surprinsă reprezintă orașul Boston, făcută la înălțimea de 609 metri. Autorul pozei este americanul James Wallace Black.

prima-fotografie-aeriana-boston-1860-james-black

Prima fotografie a soarelui

Armand-Hippolyte-Louis Fizeau și Jean Bernard Leon Foucault au fotografiat soarele pe 2 aprilie 1845. Fotografia a fost făcută cu ajutorul procesului de daghereotipie la un timp de expunere de 1/60 secunde.

prima-fotografie-soare-1845

Prima fotografie a cosmosului

Această fotografie a fost făcută de racheta V-2 #13, lansată pe 24 octombrie 1946 și ilustrează o bucată de Pământ. A fost făcută la o înălțime de 104 km, pe o cameră de 35 de milimetri. Camera făcea fotografii la fiecare jumătate de secundă, atât timp cât racheta se ridica în atmosferă.

prima-fotografie-din-cosmos-1946

Primele fotografii pentru mass-media

Fotografia a fost făcută în 1847 cu ajutorul procesului de daghereotipie și se credea că e prima fotografie făcută vreodată pentru un ziar. Pe imagine este ilustrat arestul unei persoane în Franța; autorul fotografiei nu este cunoscut.

prima-fotografie-mass-media-1847

Prima fotografie a unui președinte de țară

John Quincy Adams, al 6-lea președinte SUA, este primul președinte de țară care a fost fotografiat vreodată. Apropo, fotografia a fost făcută în 1843, când Adams nu mai era președinte.

prima-fotografie-presedinte-John-Quincy-Adams-1843

Prima poză ce ilustrează un președinte în termen este James Polk, fotografiat în 1849 de către Mathew Brady.

prima-fotografie-presedinte-James-Knox-Polk-1849

Prima fotografie a unui fulger

Primul fulger suprins pe fotografie a avut loc în 1882 și autorul este William Jennings.

prima-fotografie-fulger

Prima fotografie a unei catastrofe aeriene

Pe această fotografie făcută în 1908 este surprinsă catastrofa avionului marca „Wright Flyer” cu pilotul Thomas Selfridge la bord. Wright Flyer era un model experimental, avion folosit în armata americană. Acest zbor s-a soldat cu moartea lui Thomas.

prima-fotografie-catastrofa-aeriana-1908

Prima fotografie a lunii

Fotografia a fost făcută de către americanul John William Draper pe 26 martie 1840 de pe acoperișul observatorului Universității din New York.

prima-fotografie-luna-1840

Prima fotografie ce reprezintă un peisaj

A fost făcută în 1877 de către pionerul fotografiei color Louis Arthur Ducos du Hauron. Louis poseda propria metodă de fotografiere, cu ajutorul căreia a fost creată această fotografie. Pe imagine este ilustrată regiunea de sud a Franței, iar denumirea fotografiei este „Peisajul Franței de Sud”.

prima-fotografie-peisaj-1877

Prima fotografie a Pământului făcută de pe Lună

Fotografia a fost făcută pe 23 august 1966 de pe un aparat ce făcea înconjurul Lunii.

prima-fotograie-a-pamantului-de-pe-luna-1966

Prima fotografie a unui tornado

Această fotografie a fost făcută în 1884. Autorul este A.A. Adams, fermier din statul Kansas.

prima-fotografie-tornado-1884

Prima fotografie a Casei Albe

Construcția Casei Albe a început pe 13 octombrie 1792, iar pe 12 octombrie 1901 Theodore Roosevelt a numit-o oficial „Casa Albă”.

Această fotografie a fost făcută în 1846.

prima-fotografie-casa-alba-1846

Prima fotografie făcută pe Marte

Fotografia a fost făcută de către aparatul „Viking-1” pe 20 iulie 1976, îndată după ce acesta a aterizat pe Marte. Această fotografie face parte dintr-o serie de imagini, făcute pentru ca NASA să poată studia structura planetei.

prima-fotografie-marte-1976

Prima fotografie 3D a unui președinte american

Pentru a face această fotografie, au fost folosite 14 camere de fotografiat. Toate fotografiile au fost unite, iar cea finală a fost tipărită pe un printer 3D. Fotografia a fost făcută de către experții de la Institutul Smithsonian și este expusă în cadrul acestei instituții.

prima-fotografie-3d-presedinte-sua-obama

Prima fotografie pe Instagram

Pe 16 iulie 2010 fondatorul Instagram, Kevin Systrom, a încărcat cu ajutorul aplicației prima poză. Aplicația se numea la moment Codename. Poza reprezintă un câine de rasa retriever și a fost făcută în localul „Tacos Chilakos”. Piciorul îi aparține prietenei lui Kevin. Nu este cunoscut numele și stăpânul câinelui.

A photo posted by Kevin Systrom (@kevin) on

Lăsați un comentariu