Câinele este considerat a fi prietenul omului, unele din abilitățile sale sunt apărarea omului de străini și primejdii, compania plăcută și credulitatea. Aceste lucruri se referă mai mult la câinii care trăiesc în imediata apropiere a omului, căci aceștia văd zi de zi omul, îi cunosc intențiile și atitudinea.
Câinele rămâne a fi un animal, care nu se sfiește să-și arate năravurile, atunci când se află pe teritoriul său și crede că poate fi atacat. Câinii de stradă se simt liberi pe teritoriul său și reacționează diferit la oamenii necunoscuți ce trec pe alături. Problema câinilor maidanezi rămâne și astăzi a fi o problemă acută pentru multe orașe din lume, căci trecătorul niciodată nu știe cum va reacționa câinele vagabond la mersul său pe drum. Cum de evitat conflictul, cum de minimizat pierderile în caz de atac — aflați mai jos.
De ce câinii maidanezi obișnuiesc să atace?
Cauzele principale ale atacurilor câinilor de stradă sunt:
- Acțiuni ale omului care pot fi iritante pentru câine. Câinele poate să nu-l observe pe om în timp ce acesta se apropie și se poate speria și ataca sau câinele poate fi iritat de mișcările rapide ale picioarelor în timpul alergărilor, petele de lumină de pe spițele de bicicletă, sunete stridente, gesticularea exagerată a unor oameni, mirosul de alcool.
- Apărarea teritoriului de trai și a hranei. Deși teritoriul unui câine sau a unei haite de câine e destul de mare, ei obișnuiesc să apere feroce doar un teritoriu mic, unde sunt hrăniți sau unde-și ascund hrana.
- Plictiseala. Serios, câinii se mai și plictisesc și încearcă să glumească pe seama trecătorilor, folosindu-i în calitate de țintă pentru jocuri sau vânătoare.
- Câinele poate fi bolnav de rabie, acesta având accese nervoase puternice.
Trecând pe lângă un câine pe care-l vedeți pentru prima oară, încercați să vă prefaceți că nu-l luați în seamă. Ocoliți câinele, făcând abatere de la traseul stabilit, astfel ca să vă despartă măcar 2 sau 3 metri. Nu vă uitați în ochi câinelui (acesta poate trata acest gest ca pe un act de agresiune), dar nu îl scăpați din vedere. Nu grăbiți pasul, nu vă întoarceți, nu încercați să vorbiți cu câinele sau să-i atrageți atenția.
Dacă treceți pe lângă un câine și acesta nu v-a observat, dar credeți că sunetul pașilor îi poate atrage atenția asupra dvs, ați putea să tușiți, pentru a-l preveni că veți trece pe alături și pentru a nu-l speria. Câinele trebuie să înțeleagă că nu vă este interesant și nu pretindeți în niciun fel la teritoriul sau la hrana lui.
Dacă câinele mârâie sau se mișcă în direcția dvs. sau a început să latre, atunci apreciați distanța care vă desparte. Dacă această distanță e mai mare de 10 metri sau el se apropie fără grabă, cel mai probabil că e cazul când câinele nu e mai puțin speriat decât dvs. Puteți continua să vă prefaceți că nu-l observați. Nu grăbiți pasul, dar îndepărtați-vă de câine cu pași siguri.
De asemenea, vă puteți preface că doriți să luați de pe pământ o piatră sau un băț sau chiar să luați un oarecare obiect de la pământ. Câinii de stradă au experiențe neplăcute cu aceste obiecte și pot prefera să dea bir cu fugiții.
Dacă vă desparte o distanță de doar 5 metri sau chiar una mai mică, nu încercați să vă aplecați să luați ceva de la pământ. Aplecându-vă, îi oferiți câinelui posibilitatea să-și bage colții în gâtul dvs!
Încercați întâi să-l alungați cu voce apăsată, spunând ceva de felul: „Pleacă de aici! Re-pe-de!” Vă puteți preface că aveți ceva în mână și că sunteți gata să folosiți acel obiect.
Dacă observați că animalul are intenții destul de serioase, latră strident, nu se oprește și se comportă în așa fel, de parcă ar încerca să se joace cu dvs. (se apropie, vă mușcă ușor de picior sau de poala hainei, fuge, sare în sus și din nou se apropie) — riscul de a fi atacat e destul de mare. Dacă strigătele și amenințările dvs. nu au avut niciun efect, opriți-vă, faceți un pas în urmă și aruncați în câine orice aveți posibilitatea — un pumn de pământ, o piatră, un băț, geanta. Dacă câinele s-a oprit sau s-a ferit, nu o urmăriți.
Ce să faceți atunci când întâlniți o haită de câini? Dacă veți urmări cel mai gălăgios câine, riscați să fiți atacat din spate de către ceilalți câini. Nu panicați și urmați sfaturile de mai sus; încercați să părăsiți teritoriul apărat de câini încet, dar sigur.
Sperăm că nu veți ajunge vreodată în așa situație, dar sfatul de mai jos vă poate salva viața. Din această cauză trebuie să-l luați în serios și să fiți gata de pe acum, în fața ecranului, să-l urmați.
Dacă spre dvs. fuge un câine, lătrând și cu coada în jos, fără să reacționeze la amenințări sau după toți pașii urmați, câinele încearcă să vă muște, timpul pentru amabilități a expirat. Uitați că aveți haine scumpe, că dețineți o funcție importantă în cadrul unei companii transnaționale — cel mai important lucru pe care îl aveți e viața proprie și trebuie să fiți gata pentru orice, pentru a o salva.
Lăsați frica și dezgustul. Trebuie să fiți gata să vă apărați — să frângeți oase, să strângeți gâturi, să urlați din toate puterile, să arătați înfiorător și să faceți lucruri groaznice. Trebuie să faceți toate acestea, pentru că sunteți în pericol de moarte.
Cu ce să vă apărați?
Trăim într-o societate civilizată și nu obișnuim să purtăm bâte, arme cu noi. Mai ales când ne ducem sau venim de la serviciu. Suntem limitați în alegerea de obiecte pe care le putem folosi în calitate de instrumente de apărare, dar, când e vorba de viața proprie, arsenalul poate fi completat cu următoarele obiecte:
- Pieptene cu mâner lung de metal.
- Pix din metal.
- Cheie lungă de la ușa garajului sau de la ușa de la intrare.
- Umbrela. Ea poate fi folosită în calitate de scut, pentru apărarea părților vulnerabile ale corpului sau pentru a speria câinele, deschizând-o la momentul oportun chiar în fața lui.
- Un pachet de plastic. Poate fi folosit în calitate de armă psihologică, umplându-l cu aer, îl puteți sparge, speriind câinele.
- Brichetă. Puteți regla bricheta în așa fel, încât accesul gazului la ieșire să fie maxim.
- Puteți arunca monede în fața câinelui.
- Pantofi de damă, cu tocuri ascuțite.
- Obiecte pe care le puteți lua de jos, de la pământ — o creangă ruptă, bulgări de zăpadă, pietre mai mari (dacă găsiți doar o piatră o puteți folosi în pumn pentru a lovi mai puternic inamicul; dacă găsiți mai multe pietre, le puteți arunca pe rând în câine), bețe, nisip, pământ, pietre mărunte (le puteți arunca câinelui în față; încercați să nimeriți în ochi, nas sau/și gură).
E bine dacă aveți obiecte pentru a vă putea proteja de oamenii necunoscuți din stradă. Dar aveți grijă cum le folosiți în situațiile când întâlniți un câine maidanez. Gazul neuro-paralizant poate fi puțin eficient contra câinilor. Dacă aveți un spray de piper, îl puteți folosi atunci când câinele se află în nemijlocită apropiere de dvs. Electroșocherul poate fi folosit pentru a speria câinele (sunetul și mirosul produs). Dar acesta e puțin eficient dacă îl veți aplica pe câinii cu blana deasă.
Cum să vă apărați
Încă din copilărie ni se spunea că, într-un fel sau altul, câinii simt frica și îi mușcă pe cei ce se tem de ei. Pe lângă frică, câinii înțeleg și alte emoții omenești. Dacă în loc de a vă speria, veți râde, acest lucru poate pune pe gânduri câinele agresiv. Comportați-vă nestandard.
Dacă sunteți atacat de un câine, apărați părțile vulnerabile ale corpului. Aplecați capul, apărând gâtul cu bărbia, folosiți în calitate de scut geanta, una din mâni, înfășurată într-o haină sau fular. În altă mână puteți ține un obiect de apărare, pe care-l găsiți în apropiere. Dacă vă dați seama că încăierarea este inevitabilă, puteți fi primul cel care atacă. Puteți să vă aruncați în încăierare cu un strigăt (din toate puterile). Strigătul poate speria câinele, dar poate atrage și atenția oamenilor din jur, care vă pot sări în ajutor. Trebuie să gândiți, dar și să acționați ca un învingător. Trebuie să fiți convins că veți câștiga încăierarea. Încercați să nu fiți supărat pe situație, să nu vă pierdeți cumpătul. Aceste emoții pot fi tratate de câine la fel ca și starea de frică. Acționați și gândiți la rece.
Realizați că principalele arme ale câinelui sunt dinții și greutatea sa. Câinele nu va folosi ghearele pentru a vă zgârâia, această armă nu e atât de eficientă ca primele două. Purtarea tipică a unui câine în timpul atacului constă în săritură, doborârea la pământ a inamicului și mușcăturile. În timpul săriturii încercați să vă feriți, planul câinelui poate eșua și a doua săritură poate să nu mai urmeze. Dacă aveți în mâni o geantă, căciulă, palton — puneți-le în față și folosiți-le așa cum le folosește un toreador. Dacă nu aveți nimic la îndemână, apărați-vă cu mâna. Mâna mușcată e doar puținul ce vi se poate întâmpla. Câinele va ataca anume obiectul care i-l veți băga în față și se va concetra asupra lui. Odată ce câinele și-a băgat colții în obiectul întins, nu cedați și nu lăsați să vă scape. Trageți spre sine!
În timp ce câinele încearcă să vă ia scutul sau să-l rupă cu dinții, loviți-l peste părțile de corp vulnerabile — vârful nasului, nas, ochi, ceafă, locul de după urechi, plexul solar, genitalii, coccis, articulațiile labelor. Nu loviți câinele de parcă încercați să-l speriați. Trebuie să loviți cu putere, iar țintele trebuie să fie în raza de acțiune a unei mâni întinse. Dacă ați reușit să apucați „o bucată” de câine cu mâna, zdrobiți-o, provocați-i durere. Dacă aveți puteri pentru a doborâ câinele, doborâți-l și încercați să cădeți cu genunchiul peste coastele animalului. Trebuie să scoateți adversarul din luptă — acesta sunt lucrurile asupra cărora trebuie să vă gândiți în timpul atacului.
Dacă sunteți atacat de o haită de câini, încercați să nu vă lăsați înconjurat. Câinii pot folosi o tactică care presupune încercuirea și doborârea jertvei de la spate. Puteți folosi în calitate de scut pentru spate un copac, un perete, un gard. NU UITAȚI — nu încercați să fugiți de la câini, aveți puține șanse de evadare.
Sfaturile oferite în acest articol se referă atât la câinii maidanezi, cât și la cei de casă. Un lucru specific pentru câinii de casă e faptul că nu veți reuși să speriați un câine, dacă acesta se află lângă stăpânul său sau în imediata sa apropiere. Dacă stăpânul câinelui nu se grăbește să-l ia de lângă dvs., încercați să vă mutați într-un loc unde câinele nu-și va mai vedea stăpânul. Dorința de atac va scădea, dacă câinele nu-și va mai vedea stăpânul în apropiere.
După ce v-a atacat câinele
Orice leziuni provocate de mușcăturile unui câine trebuie să fie spălate bine cu apă cu săpun, să fie tratate suplimentar cu soluții de prim ajutor din trusa medicală. Cel mai bine dacă vă adresați imediat la un spital de urgență sau ambulatoriu.
Cum am menționat la începutul articolului, una din cauzele care pot provoca un câine să vă atace este boala numită rabie (turbarea). Câinii bolnavi de turbare au un comportament deosebit de cel obișnuit. Aceștia sunt mai agresivi, nu sunt adecvați. Transmiterea infecției are loc atunci când materialul infectant (de obicei e saliva câinelui) intră în contact cu membranele mucoase sau rănile proaspete ale omului. Infectarea cu rabie presupune o vaccinare urgentă.
Mai înainte, pentru a trata turbarea, pe o anumită perioadă de timp se administrau câteva zeci de injecții. Acum procedurile sunt mult mai simple și presupun câteva injecții în umăr, la anumite intervale de timp. Mai multe detalii despre tratarea rabiei puteți afla de la medicul care vă consultă.
Să recapitulăm
Oricine poate deveni jertva unui câine vagabond sau mai rău — a unei haite. Întâi, încercați să plecați de pe teritoriul animalului. Dacă câinele „nu vă dă voie să plecați”, încercați să strigați la el, în speranța ca acesta să se sperie de sunet și să se dea bătut. Dacă nu vă reușește și înțelegeți că încăierarea este inevitabilă, liniștiți-vă și fiți gata de confruntare. Folosiți obiectele personale și hainele pe care le aveți la dispoziție pentru a întâlni atacatorul. La această etapă nu mai are rost să speriați câinele sau să-l faceți să se răzgândească în privința atacului. Acționați: loviți, provocați-i durere; doar așa puteți scăpa viu. Nu uitați: viața dvs. e în pericol, căci câinii pot ucide oameni. După încăierare adresați-vă medicului. Puteți scăpa cu vederea unele răni, din această cauză nu ezitați să vă adresați unui specialist și, după caz, să urmați un tratament.