Fotografie Fotografii celebre Întrebări și răspunsuri

Care a fost prima fotografie încărcată în Internet?

În iulie 1992, aproape cu un an mai târziu de la crearea primului sait în internet, inventatorul său — Tim Berners-Lee — a hotărât să încerce încărcarea fotografiilor. Prima fotografie încărcată în Internet a fost cea a formație pop Les Horribles Cernettes. Fotografia era de tip GIF.

les-horribles-cernettes-prima-fotografie-incarcata-in-internet

Fotografia cu pricina

Formația Les Horribles Cernettes era alcătuită din colaboratori ai Consiliului European pentru Cercetare Nucleară (CERN), de asta se numeau Cernettes, scriau piese despre activitatea consiliului, despre oamenii de știință.

Atunci se planifica construirea Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider, acronim LHC), acronimul denumirii proiectului coincidea cu acronimul denumirii formației, din care motiv formația a devenit încă și mai populară.

Era populară piesa despre Acceleratorul de hadroni.

Cum anume a fost încărcată fotografia?

Silvano de Gennaro, membru al echipei CERN, își aduce aduce aminte:

În 1992, după concertul formației, colegul meu Tim Berners-Lee m-a rugat să-i scanez câteva poze cu formația, pentru ca el să le folosească într-un sistem informațional la care lucram atunci — World Wide Web. Eu nu prea știam detalii despre proiect, dar am scanat câteva poze pe Mac-ul meu și le-am trimis prin FTP pe saitul proiectului pe adresa foarte cunoscută astăzi — info.cern.ch. Nu știam că e un moment istoric și habar nu aveam de faptul că această poză e prima încărcată vreodată în Internet.

Tim Berners-Lee și Silvano de Gennaro nu mai țin minte în care zi anume a fost încărcată poza, dar e cunoscut faptul că după ce a fost încarcată în Internet, a dispărut de pe sait în iulie 1992 pentru câteva luni, din cauza problemelor tehnice pe care le-a întâmpinat echipa lui Lee.

Formația Les Horribles Cernettes a existat până în 2012, ultimul concert a avut loc pe 21 iulie 2012.

Piesele lor pot fi ascultate pe Soundcloud, iar fotografii și informații despre formație puteți găsi pe musiclub.web.cern.ch/MusiClub/bands/cernettes.

Lăsați un comentariu