Arte Creativitate Oameni uimitori

Pablo Picasso, 20 de fapte din viața artistului

Spaniolul Pablo Picasso nu a fost doar pictor, ci și sculptor, grafician, designer. Conform datelor muzeologilor, Picasso a creat pe tot parcursul vieții sale peste 20 de mii de lucrări. Pe lângă toate acestea, el este și unul dintre cei „cumpărați” artiști; operele sale vândute la prețuri înalte.

1. La nașterea sa, moașei i-a părut că copilul nu este în viață și a vrut să-l declare mort. Dar unchiul său, fumător avid, fuma la moment și a suflat fum peste fața copilului și acesta și-a revenit.
2. Picasso e spaniol de naționalitate, deși multe persoane au iluzia că este francez. Artistul și-a petrecut marea parte a vieții în Franța.
3. Picasso a primit la botez un nume din 23 de cuvinte. Acesta era un mix de nume de rude și sfinți. Numele său complet sună așa: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

Pablo_Picasso_si-sora-sa_Lola-1889

Pablo Picasso și sora sa, Lola. 1889
4. Primul cuvânt pe care l-a rostit Pablo a fost „creion”. Tatăl său era pictor.
5. Primul său tablou l-a desenat la vârsta de 9 ani. Lucrarea se numește „Picador”.

picador-pablo-picasso

„Picador”
6. Prima sa lucrare serioasă se numește „Prima împărtăşanie” și a fost creată la vârsta de 15 ani. Pe tablou sunt ilustrați tatăl, mama și sora artistului.

prima-impartasanie-pablo-picasso

7. Prima expoziție Picasso a petrecut-o la vârsta de 13 ani. Lucrările au fost expuse într-o încăpere auxiliară a unui magazin de umbrele.
8. La o anumită perioadă a vieții Picasso a avut probleme financiare și a fost nevoit să ardă propriile tablouri, pentru a încălzi încăperea în care locuia.
9. Pablo Picasso iubea femeile și foarte des avea câteva pasiuni în același timp. Și chiar o soție ce-l aștepta acasă.
10. Pictorul a fost însurat de 2 ori și a avut 4 copii de la 3 femei.
11. Marie-Thérèse Walter, amanta pictorului timp de zeci de ani, s-a sinucis peste 4 ani de la moartea artistului. Se crede că dorul după Picasso a făcut-o să-și pună capăt zilelor.

Le-reve-picasso-1932

Marie-Thérèse pentru tabloul „Visul”, pictat de Picasso în 1932.
12. Picasso a început să semneze lucrările, folosind doar numele de familie, din 1901.

autograf-pablo-picasso

13. Picasso era atras nu doar de pictură, dar și de poezie. Astfel, în perioada 1935—1959 a alcătuit peste 300 de poezii.
14. Picasso este considerat a fi unul din fondatorii și promotorii curentului cubism. Denumirea curentului a fost alcătuită de un critic, care văzându-i lucrările, a observat că sunt prezente multe cuburi.
15. În 1911 era unul din bănuiții de furt al tabloului „Mona Lisa” (autor Leonardo da Vinci). Prietenul său a fost bănuit de furt, a depus mărturii precum Picasso tot ar fi fost implicat. După interogatoriu ambii au fost eliberați.
16. Picasso este și unul din cei mai „furați pictori” — lucrările sale sunt furate mult mai des, decât lucrările altor pictori. Baza de date internațională Art Loss Register are 550 de lucrări Picasso marcate ca furate.
17. Ultimele cuvinte ale artistului au fost: „Bea pentru mine, pentru sănătatea mea; eu nu mai pot bea.”
18. Picasso a lăsat după moartea sa o avere de circa jumătate de miliard de dolari.
19. Picasso nu a lăsat un testament, o parte din lucrările sale și imobilele sale trecând statului francez sub formă de impozite. Aceste lucrări au stat la baza creării Muzeului Picasso în Paris.
20. Lucrarea sa „Băiatul cu pipa” a înregistrat un record de vânzare de 104 milioane $ în 2004. Iar lucrarea sa „Femeile din Algiers” a fost vândută la licitație pe 11 mai 2015 cu prețul de 179,3 milioane $; un nou record de vânzare înregistrat.

Garçon_à_la_pipe

„Băiatul cu pipa”

Les_femmes_d’Alger,_Picasso,_version_O

„Femeile din Alger”

Lăsați un comentariu