Fotografie Gadgeturi

Evoluția camerei iPhone, de la primul model la ultimul

Primul iPhone a apărut în 2007, iar ultimul model la acest moment este iPhone 6s, apărut în 2015. Au trecut deja 8 ani, timp în care smatphone-ul a suferit nenumărate modificări.

Proiectul snapsnapsnap.photos a încercat să urmărească și să analizeze evoluția camerei iPhone, începând cu primul model și terminând cu ultimul.

Camerele au fost testate în diferite regimuri de fotografiere:

Regim de fotografiere portret

evolutia-camerei-iphone-01

Regim de fotografiere portret, detalii

evolutia-camerei-iphone-02

Regim de fotografiere macro

Primele două modele iPhone aveau regim de focusare fix, din această cauză fotografierea în regim macro era practic imposibilă. Autofocusarea a apărut în modelul iPhone 3Gs, calitatea imaginii fiind mult mai bună. O creștere semnificativă în calitate o vedem la iPhone 4 (5MP) și iPhone 4s (8MP), dar detaliile obiectului fotografiat încep să se evidențieze la modelul iPhone 5 și 5s, datorită camerei compusă din 5 elemente. În iPhone 6 a fost adăugat un algoritm nou de reglare a tonurilor de culori, dar câștigătorul acestei competiții este iPhone 6s. În ultimul model a fost îmbunătățită autofocusarea, are loc o izolare mai bună a obiectelor, imagini au mai puțină gălăgie, detaliile și culorile sunt mult mai bune.

evolutia-camerei-iphone-03-macro

Regim de fotografiere macro, detalii

evolutia-camerei-iphone-04-detalii

Fotografiere cu lumină de fundal

Analizând aceste fotografii, putem observa îmbunătățirile de contrast în situații de luminare diferită, dar și de reducere a gălăgiei. iPhone 3G se evidențiază prin tonuri calde și contrast ridicat. Detaliile și contrastul sunt mai bune la modelele 5, 5s, 6. Dar cele mai mari schimbări pot fi observate la iPhone 6s. Pot fi observate mai multe detalii de munți și nori în spatele bărcii.

evolutia-camerei-iphone-05-lumina-de-fundal

Fotografiere cu lumină de fundal, detalii

evolutia-camerei-iphone-06-lumina-de-fundal-detalii

Fotografiere în regim macro cu lumină de fundal

Aici poate fi evidențiată calitatea imaginilor pe iPhone 4 și 4s. Calitatea crește la modelele 5 și chiar mai mult la iPhone 6. Câștigătorul este iPhone 6s — imaginea oferă o balanță de culori, detaliile sunt foarte plăcute, iar soarele nu se pierde pe fundal.

evolutia-camerei-iphone-07-macro+lumina-de-fundal

Fotografiere în regim macro cu lumină de fundal, detalii

evolutia-camerei-iphone-08-macro+lumina-de-fundal-detalii

Fotografiere cu lumină de zi

Primele două modele ofereau un contrast redus și erau prezente nuanțe de albastru. iPhone 3Gs se evidențiază prin tonuri calde și culori bogate. La iPhone 4s vedem o balanță mult mai bună de culori. Iar modelele 5, 5s, 6, 6s se evidențiază prin detalii și o balanță îmbunătățită de culori.

evolutia-camerei-iphone-09-lumina-de-zi

evolutia-camerei-iphone-11-lumina-de-zi

Fotografiere cu lumină de zi, detalii

evolutia-camerei-iphone-10-lumina-de-zi-detalii

evolutia-camerei-iphone-12-lumina-de-zi-detalii

Fotografierea apusului

evolutia-camerei-iphone-13-fotografierea-apusului

Fotografierea apusului, detalii

evolutia-camerei-iphone-14-fotografierea-apusului-detalii

Fotografiere cu lumină slabă

Modelele iPhone, 3G, 3Gs și 4 aveau diafragma f/2.8. Apple a adăugat un sensor suplimentar ce a rezultat în fotografii mult mai calitative pe iPhone 4. Îmbunătățiri se văd la iPhone 4s, aici a fost adăugată o diafragmă îmbunătățită de f/2.4. Plus la aceasta, a fost lărgit parametrul ISO, de la ISO 800 la 3200. Pe iPhone 6 a fost introdus un algoritm avansat de reducere a gălăgiei. Pe iPhone 6s a fost introdusă tehnologia de separare a culorilor, a fost îmbunătățită calitatea generală a pozelor. Imaginile pe iPhone 6 par mai luminoase și mai bune, dar pe iPhone 6s imaginile sunt mai pline de contrast, au mai multe detalii și mai puțină gălăgie.

evolutia-camerei-iphone-15-fotografiere-lumina-slaba

Fotografiere cu lumină slabă, detalii

evolutia-camerei-iphone-16-fotografiere-lumina-slaba-detalii

Fotografierea apusului în lumină slabă

evolutia-camerei-iphone-17-fotografierea-apusului-lumina-slaba

Fotografierea apusului în lumină slabă, detalii

evolutia-camerei-iphone-18-fotografierea-apusului-lumina-slaba-detalii

Lăsați un comentariu