Relațiile sunt ca o coală de hârtie: e de ajuns ca o dată să o boțești și niciodată nu vei putea restabili forma sa inițială. Din această cauză, e important ce și cui spunem. Unele fraze ne par inofensive, dar pot atinge persoanele apropiate.
1. „Acest lucru nu face parte din obligațiile mele”, „Nu sunt plătit pentru a face acest lucru”
Aceste fraze sunt cele mai răspândite scuze, pentru a scăpa de lucru. În majoritatea cazurilor, aceste fraze pot irita coducătorul întreprinderii și îi pot demonstra indiferența dvs. Mai bine dacă ați înlocui aceste fraze cu: „Am multe sarcini de îndeplinit, pe care din ele ar trebui să le îndeplinesc în primul rând?”
Dacă frazele sunt adresate clienților pe care îi deserviți, ele ar putea să îi supere, iar consecințele le veți simți tot dvs. Ajutați oamenii din jur, mai târziu binele vă poate fi răsplătit pe cinste.
2. „Nu am timp să vorbesc cu dvs”, „Sunt prea ocupat”
Aceste răspunsuri sunt un indiciu a unei educații proaste. Ați putea să le înlocuiți cu fraze de genul: „Îmi cer scuze, dar urmează o ședință urgentă și sunt nevoit să plec la ea. Mai bine vă sun mai târziu și atunci vom discuta problema dvs.” Sau: „Să discutăm acest lucru peste o oră, atunci voi fi mai puțin ocupat.”
3. „Posibil, asta sună cam prostește, dar…”
Această frază stârnește semne de întrebare în privința seriozității dvs, căci ar trebui să filtrați întotdeauna ceea ce doriți să spuneți.
4. „Nu vă supărați, dar…”
Această frază e un semnal a faptului că doriți să spuneți un lucru neplăcut, îl preîntâmpinați pe interlocutor că va urma o discuție neplăcută. Aveți grijă cui și în ce circumstanțe spuneți această frază și la consecințele ce pot urma.
5. „Cât de plină te-ai făcut!” sau „Vai, cât de tare ai slăbit!”
Kilogramele în plus sau un minus poate fi un subiect strict personal pentru unele persoane. Oamenii nu acceptă așa de ușor schimbările ce au loc în corpul propriu, iar comentariile dvs. le poate afecta starea de spirit și le poate strica dispoziția. Puteți schimba aceste fraze cu următoarele: „Arăți foarte bine!”, „Arăți impecabil!”
6. „Arătați foarte bine pentru vârsta dvs!”
Această frază e o amintire despre vârsta interlocutorului dvs. și poate fi descifrată astfel: „În comparație cu alți bătrâni, arătați cât de cât bine.” Înlocuiți această frază cu una mai plăcută și mai simplă: „Arătați minunat!”
7. „Ești în repertoriul propriu!”
Această frază poate fi primită de către interlocutor cu dușmănie, căci poate evidenția o calitate omenească nu prea bună. Fraza poate fi înlocuită cu: „Nu-mi place că ai lăsat vesela murdară în chiuvetă. Ce putem face ca acest lucru să nu să se mai întâmple?” Schimbați accentul situației, arătați că problema e în faptul că ceva nu vă place, nu în partenerul dvs. Acesta poate fi un stimul pentru el ca să înlăture problema care vă deranjează.
8. „Dacă m-ai fi iubit într-adevăr, atunci ai fi făcut…”
Spunând această frază, încercați nu numai să manipulați cu partenerul, dar și să să-i arătați că ceva vă deranjează. Mai bine spuneți așa: „M-aș simți mai bine, dacă ai putea să…” Cea mai bună metodă de a păstra relațiile e să explicați de ce nu să simțiți bine, apoi să propuneți o soluție.
9. „Ai fost prea bună pentru el”, „Sunt bucucros că ai scăpat de ea”
Chiar dacă încercați să consolați interlocutorul, el poate primi această frază ca o apreciere a gustului său prost în privința partenerilor. Mai bine folosiți următoarea frază: „El (ea) a pierdut multe lucruri, după ce ați întrerupt relația.”