Dezvoltare proprie Libertate Oameni uimitori Viață

11 sfaturi pentru tineri din partea lui Bill Gates

În urma unui discurs petrecut într-o școală americană, miliardarul Bill Gates a evidențiat 11 reguli și sfaturi pe care elevii niciodată nu le-ar învăța în incinta școlii. El a subliniat faptul că în școală viața nu este prezentată în formele sale adevărate, că optimismul exagerat și corectitudinea socială sunt departe de realitate, iar din această cauză suferă generații întregi. Tinerii se împiedică de greutățile din lumea reală, pentru că nu sunt gata pentru ele.

bill-gates-in-tinerete

1. Viața e nedreaptă — trebuie să te împaci cu acest fapt.

2. Lumii nu îi pasă de faptul cum percepi lumea și dacă ai stimă de sine sau nu. Lumea așteaptă de la tine anumite realizări, înainte de a-ți accepta valorile.

3. E puțin probabil că se va găsi vre-o persoană care îți va plăti anual 40 de mii de dolari imediat după ce vei termina școala. Nu vei deveni vicepreședinte a unei companii mari, cu automobil și șofer de serviciu, până nu vei începe să meriți aceste lucruri.

4. Dacă crezi că învățătorul e strict și cere prea multe de la tine, mai așteaptă până la prima întâlnire cu viitorul șef. În comparație cu învățătorul, cariera șefului depinde de cum te vei isprăvi cu sarcinile de serviciu.

5. Să prăjești burgeri la McDonald’s — nu e ceva josnic. Străbunicii tăi ar fi numit orice lucru, chiar și pe acesta — „o șansă mare”.

bill-gates-alb-negru

6. Nu te grăbi să-ți învinuiești părinții de orice eșec propriu. Nu te plânge, scapă singur de neplăceri și trage învățăturile necesare.

7. Părinții tăi nu erau așa de plictisitori și neinteresanți până la nașterea ta. Transformarea lor a avut loc în urma muncii pe care au depus-o pentru ca copilăria ta să fie lipsită de griji, ca hainele tale să fie curate, ascultându-ți pălăvrageala necontenită despre cât ești de minunat. Din această cauză, înainte de a te porni să salvezi pădurile Amazoniei de generația hapsână a părinților tăi, încearcă întâi să faci ordine în propria cameră.

8. În școală elevii nu sunt împărțiți în căștigători și looseri, în viață — invers. În unele școli nu se mai pun note proaste, e permis de a repeta testele. Aceste lucruri nu au nicio legătură cu viața reală.

9. Viața nu este împărțită în semestre, nu presupune vacanțe de vară… Foarte puțini angajatori sunt interesați de a-ți identifica propriul „eu”. Va trebui să te ocupi de căutări de sine stătător.

10. Nu încurca viața reală cu cea arătată la televizor. În viața reală oamenii petrec marea parte a timpului la locul de muncă, nu în cafenele.

11. Menţine relațiile bune cu colegii care învață bine. E posibil ca mai târziu unul din ei să-ți devină șef.

bill-gates-fundal-albastru

Lăsați un comentariu