Termenul triskaidekafobie vine din greacă (τρεισκαίδεκα — treisprezece și φόβος — frică) și reprezintă teama bolnăvicioasă de cifra 13. Această teamă este considerată a fi superstiţie, căci de multe ori are la bază superstițiile religioase. Nici până acum nu este cunoscută originea acestei fobii, fiind propuse doar câteva versiuni.
13 în religie
Conform uneia din versiuni, cifra 13 este considerată rea sau nenorocoasă, doar pentru că e mai mare ca cifra 12, cifră considerată sfântă la unele popoare, simbolizând armonia, întregul — un an are 12 luni, 12 zodii, ceasul are 12 ore, erau 12 triburi israelitene.
Un exemplu în acest sens este Cina cea de taină, o masă la care stăteau 13 meseni, al 13-lea era Iuda Iscariotul, apostolul care l-a trădat pe Isus. De aici s-a născut o altă superstiție populară în secolul XIX — dacă la o masă stau 13 persoane, una din ele numaidecât va muri timp de 1 an.
Conform altei versiuni, în calendarul evreiesc (calendarul lunii-soarelui) unii ani au câte 13 luni, pe când calendarele grigorian, islamic au doar ani cu 12 luni.
Loki, zeul șiretlicurilor și înșelăciunilor în mitologia scandinavă, ocupa locul 13 în panteonul zeiesc.
Cartea numărul XIII în butucul de cărți Taro semnifică și ilustrează moartea.
Una din cele mai vechi referințe în privința omiterii cifrei 13 e din „Codul lui Hammurabi”, un set de legi babiloniene ce datează din anul 1760 î.e.n. Legile sunt numerotate, dar este omisă cifra 13 în numerotare, de fapt ca și cifrele cuprinse între 66 și 99.
13 în viața de zi cu zi
În unele clădiri, anume în hotele și case de locuit, etajele sunt numerotate în așa fel, încât să nu sperie persoanele ce suferă de triskaidekafobie. După al 12-lea etaj urmează etajul 14 sau etajele 12 și 13 sunt numerotate 12A și 12B. Uneori etajul 13 este folosit în calitate de etaj tehnic, unde sunt amplasate căile de comunicație, sistemele de încălzire și cele de climatizare. Același sistem de numerotare este folosit și la unele străzi sau încăperi.
Modelul îmbunătățit al avionului de luptă Heinkel He 112 din timpurile celui De-al Doilea Război Mondial folosea marcajul He 100, pentru a evita denumirea He 113. Adolf Hitler era superstițios și, de asemenea, evita cifra 13 în viața sa. Alte personalități ce aveau frică de cifra 13 sunt Napoleon și președintele american Herbert Hoover.
Multe companii aeriene evită cifra 13 la numerotarea scaunelor în avioanele sale. În aceste cazuri rândul 12 este urmat de rândul 14.
După produsul ABBYY Lingvo 12, logic, trebuia să apară ABBYY Lingvo 13, dar a fost scos pe piață sub denumirea ABBYY Lingvo x3, iar numărul intern atribuit produsului era 14.
Aplicația pentru editare Pinnacle Studio a omis versiunea cu numărul 13, versiunea 12 fiind urmată de numărul 14.
Aparatul cosmic Apollo 13 a fost lansat la ora 13:13 pe 11 aprilie 1970 de pe punctul de lansare nr. 39 (3 ori câte 13) și trebuia să ajungă pe orbita Lunii pe 13 aprilie. Pe 13 aprilie, în drum spre Lună, a avut loc o defecțiune a sistemului electric, în urma căruia a avut loc o explozie ce a dus la pierderea oxigenului din rezervoarele modulului și la pierderea alimentării cu energie electrică. Necătând la cele întâmplate, membrii echipajului au reușit să se întoarcă pe Pământ, iar misiunea a fost considerată un „eșec reușit”. Apropo, în timpul acestei misiuni a fost rostită fraza „Houston, we’ve had a problem” (Houston, am avut o problemă), citată greșit ca „Houston, we have a problem” (Houston, avem o problemă).
În întrecerile contemporane de Formula 1 nu sunt automobile cu numărul 13. Se presupune că numărul 13 a fost exclus după ce în anii 1925—26 au avut loc 3 accidente cu mașini ce aveau acest număr. Acest argument nu poate fi considerat în totalitate adevărat.
Pilotul de curse moto Ángel Nieto, după spusele sale, a câștigat 12+1 campionate mondiale de sport pe motociclete, iar filmul documentar despre cariera sa se numește la fel — „12+1” (link imdb).
Studii recente arată că în jur de 9—10% de americani se tem de cifra 13, deși puțini din ei pot fi considerați triskaidekafobi.
Tot în SUA sunt pierduți anual în jur de 900’000’000$ din cauza zilelor de Vineri, data de 13, căci unele persoane sunt destul de superstițioase, încât nici nu părăsesc locul de trai.
De asemenea, în SUA, vânzătorilor de imobiliare le este mai greu să vândă casele cu numărul 13, fiind nevoiți să scadă prețul.
Cifra 13 în muzică
Compozitorul austriac Arnold Schoenberg era un triskaidekafob adevărat. Acesta și-a numit una din opere „Moses und Aron” (Moisei și Aron), denumire ce are 12 litere, în loc să o numească corect „Moses und Aaron”, denumire ce ar fi avut 13 litere. Compozitorul s-a născut pe 13 septembrie 1874 și a murit pe… 13 iulie 1951. Arnold se temea de ziua în care va avea 76 de ani împliniți (7+6=13) și această zi va fi vineri, data de 13. Conform legendei, în ziua de 13 iulie 1951 (era vineri) acesta toată ziua a stat în pat, fiind gata de moarte. Arnold Schoenberg a murit în acea zi de iulie, la ora 11:47, cu 13 minute înainte de miezul nopții.
Chitaristul american John Mayer a lansat albumul „Room for Squares” cu 14 piese, deși piesa nr. 13 are doar 0,2 secunde și nu conține niciun sunet, iar compoziția nu este pomenită pe coperta albumului.
În albumul formației Hot Hot Heat „Elevator” a 13-a compoziție conține doar 4 secunde de sunete stranii.
Cifra 13 — cifră norocoasă
Șahmatistul rus Gari Kasparov întotdeauna a considerat cifra 13 ca fiind norocoasă. Acesta întotdeauna purta 13 partide în stil de atacant, iar în 1985 a câștigat titlul mondial de șah cu scorul de 13:11 și a devenit cel de-al 13-lea campion mondial la șah.
Fotbalistul german Michael Ballack pe parcursul întregii cariere a folosit numărul 13 în timpul jocurilor.
În țări ca Italia și China cifra este socotită norocoasă, deși în Florența unele case nu au numărul 13, dar 12A. În Egiptul Antic cifra 13, de asemenea, era socotită cifră norocoasă și nu e clar la ce moment aceasta a început să fie tratată ca cifră nenorocoasă.
Tratament
Această fobie este tratată în unele clinici prin intermediul terapiei, în care fobia încearcă să fie despicată, să fie găsit miezul problemei și de aflat de ce pacientul se teme de cifra 13. Frica poate fi învinsă de către psiholog, atât pe cale terapeutică, cât și prin tratarea cu medicamente.
Fobii asemănătoare
Teama specifică față de Vineri, data de 13 se numește paraskevidekatriafobie (din greacă, Παρασκευή — vineri și τρεισκαίδεκα — treisprezece).
Tetrafobia, frica de cifra 4, e destul de răspândită în țări ca Japonia, Correa de Sud și cea de Nord, China, unde rareori poți găsi în hotele și spitale etaje cu cifra 4. În limba chineză cifra 4 se scrie la fel ca și verbul „a muri”, fiind omofone, iar în japoneză și coreeană acest cuvânt a fost împrumutat din chineză.
Mai este cunoscută hexakosioihexekontahexafobia — fobia față de cifra 666, numită și „cifra fiarei”.