Dezvoltare proprie Psihologie Relații Viață

Cum să vă feriți de manipulanți?

privire-Hannibal-Lecter

Personajul Hannibal Lecter în filmul „Tăcerea mieilor”, 1991

Manipulanții pot inspira ușor sentimente de vinovăție și de inferioritate, pot șantaja, amenința, se pot linguși, pentru a primi ceea de ce au nevoie. Oamenii manipulați le îndeplinesc permanent dorințele, de parcă nu sunt în stare să se controleze, se simt de parcă și-au pierdut voința.

Pentru a nu cădea în capcana manipulanților, vă propunem câteva reguli și sfaturi din partea expertului de strategii comunicative, Preston Ni.

În primul rând, nu trebuie să uitați că sunteți o individualitate, că aveți drepturi, pe care nimeni nu ar trebui să le încalce.

Aveți dreptul:

  • să fiți respectat de oamenii din jur.
  • să vă exprimați liber sentimentele, părerile și dorințele.
  • să vă evidențiați prioritățile și să le urmați după bunul plac.
  • să spuneți „Nu”, fără a vă simți vinovat.
  • să primiți ceea ce ați meritat și pentru ce ați plătit.
  • să aveți păreri diferite de ale altor oameni.
  • să vă protejați de pericole emoționale, morale și fizice.
  • să vă aranjați viața după bunul plac.

Pe lângă drepturi, trebuie să înțelegeți limitele spațiul personal, dar și să le apărați, având în vedere drepturile expuse mai sus. Manipulanții vor încerca permanent să vă încalce granițele spațiului personal, să vă lezeze drepturile, dar sunt câteva metode care vă pot apăra de aceste atacuri.

Păstrați distanța

Un manipulator cu unii oameni se comportă bine, se preface că e neajutorat; pe alții îi terorizează, e brutal. Manipulanții poartă măști, pe care nu obosesc să le schimbe. Dacă ați observat că cineva din anturajul dvs. încearcă să vă manipuleze, feriți-vă de acest om și încercați să evitați contactele cu el.

Nu-l luați în seamă

Manipulanții joacă cu sentimentele oamenilor, alegând punctele slabe ale acestora. Dacă simțiți că vă pierdeți puterile alături de o astfel de persoană, nu vă simțiți îndeplinit și vă învinuiți fără motiv serios, atunci vă poate ajuta acest sfat. Dacă bănuiți că cineva încearcă să vă manipuleze, puteți să vă convingeți de acest lucru, punându-vă următoarele întrebări:

  1. Mă respectă această persoană?
  2. Cât de sinceră e această persoană cu mine?
  3. Cât de argumentate sunt așteptările acestei persoane și cerințele ei?
  4. Cine are de câștigat în aceste relații?
  5. Cum vă afectează personal aceste relații?

Aceste întrebări și răspunsurile la ele vă vor ajuta să înțelegeți dacă problema e în dumneavoastră sau în relația cu persoana, care pare să fie un manipulant.

Dați-i întrebări de verificare

Manipulanții vor ca să le îndepliniți dorințele, să uitați de propria persoană și să le fiți „slugă”. Nevoile manipulantului sunt prioritare, nu ale dvs. — așa cred ei. Pentru a vă da seama, dacă aveți de a face cu un manipulant sau nu, dați-i câteva întrebări.

  • „Crezi că această rugăminte este argumentată?”
  • „Crezi că acest lucru e cinstit față de mine?”
  • „Pot să am o părere proprie în privința acestui subiect sau nu?”
  • „Mă întrebi sau afirmi?”
  • „Ce voi primi eu în final?”
  • „Într-adevăr crezi că eu voi îndeplini rugămintea ta?”

Fiind chestionat în acest fel, la o anumită întrebare manipulantul se poate da de gol și puteți afla scopurile sale adevărate. Puteți avea de a face cu manipulanți fără experiență, care se vor da de gol de la primele întrebări și vor încerca să vă convingă că trebuie să-i urmați orbește și să faceți ce vă spun ei.

Nu vă grăbiți

Manipulanții au o tactică specială, care constă în primirea rezultatelor imediate. Ei vă descriu situația și momentul în așa fel, încât vi se pare că aveți foarte puțin timp pentru a lua o decizie, pentru a da un răspuns. Atunci când sunteți limitat în timp și nu aveți timp să vă gândiți în privința deciziei, manipulanții își pot atinge scopurile. Această metodă de manipulare este foarte răspândită în vânzări, de exemplu, atunci când se propun anumite produse în cantități reduse și trebuie să le cumpărați aici și acum sau produsele la o reducere impresionantă, care expiră în curând. Atunci când manipulanții își ating scopurile prin această metodă, se spune că „afacerea a fost închisă”.

Dacă simțiți o presiune, nu vă grăbiți să luați o decizie. Folosiți timpul în propriile scopuri, evadați din situațiile în care cineva încearcă să vă preseze. Puteți controla situația, folosind fraze de genul: „Am să mă gândesc la asta”, „Mulțumesc, dar am nevoie de mai mult timp”, „Nu obișnuiesc să iau decizii pripite”. Luați o pauză suficientă pentru a cântări toate argumentele pro sau contra și doar după asta hotărâți dacă doriți să continuați discuția sau nu.

Atunci când înțelegeți că oferta nu e bună pentru dvs, că nu aveți de câștigat în situația curentă, nu vă fie frică, refuzați, spuneți „Nu!” sau „Mulțumesc, dar nu sunt interesat”.

Nu vă lăsați dus de nas de către reduceri, care sunt valabile aici și acum. În realitate puteți pierde mult mai mult.

Învățați să spuneți „Nu”

Abilitatea de a spune „Nu” e parte a culturii de comunicare. Un refuz bine argumentat vă poate întări pozițiile în convorbiri, fără a vă strica relațiile cu cei din jur.

Nu uitați că aveți dreptul de a vă stabili propriile priorități, iar dreptul de a spune „Nu” e la fel de important ca și celelalte drepturi. Spuneți „Nu”, fără a vă simți vinovat.

Explicați consecințele

Dacă manipulantul nu vă acceptă refuzul și continuă să vă atace spațiul personal, spuneți-i despre consecințele posibile ale acțiunilor sale.

Încercați să prognozați cu ce se vor termina discuțiile, care pot fi urmările posibile. Descrieți-i aceste perspective manipulantului, acest lucru îl poate speria și îl poate face să-și schimbe atârnarea față de dvs.

Ripostați

Unii manipulanți sunt gata să recurgă la metode josnice, atacând persoane mai slabe ca ei. Atât timp cât sunteți pasiv și cedați ușor, sunteți o victimă perfectă pentru ei.

Aveți în vedere faptul că unii manipulanți sunt în realitate niște fricoși, care sunt bravi atât timp cât jertva este mai slabă ca ei. Cum numai victima începe să-și apere drepturile, să riposteze, manipulantul poate ceda și fugi.

Rezumat

Vă dați seama că cineva încearcă să vă manipuleze — evadați. Nu puteți evada — încercați să vă mențineți pozițiile, pregătiți un contraatac, refuzați ofertele care nu vă par convenabile.

Lăsați un comentariu