Curiozități Fotografii celebre Fotografii vechi

Charlie Chaplin contra lui Charlie Aplin

În 1916, actorul mexican Charles Amador și-a luat pseudonimul Charlie Aplin și a reușit să se filmeze în două filme de comedie, jucând rolul renumit al vagabondului scund, personaj creat și folosit de Charlie Chaplin în filmele sale. Amador a copiat toate mișcările personajului, chiar a împrumutat costumul, pălăria și bastonul.

Chaplin nu a ezitat și l-a chemat în judecată pe Aplin, cerând judecății să-i interzică actorului mexican să-i mai copieze personajul, iar filmele în care acesta a participat — să fie retrase de pe piață.

charlie-chaplin-poza-judecata

Fotografia folosită în timpul procesului de judecată în cazul „Chaplin contra lui Amador”. Pe poză e Charlie Chaplin.

Judecata a ținut aproape un deceniu. „Imitatorul a îmbrăcat aceeași încălțăminte, pantaloni, jachetă, pălărie. Și-a încleiat chiar și mustăți asemănătoare. Nici eu nu pot să-mi dau seama — sunt eu sau e Amador în cadru” — spunea Chaplin judecătorului.

charlie-aplin

Charles Aplin

Amador, pe de altă parte, motiva că nimeni nu este în drept să monopolizeze un astfel de costum sau imagine, că imaginea personajului este alcătuită din detalii, pe care actorii de teatru le-au folosit cu mult timp înainte de Chaplin, iar el, Amador, are dreptul să folosească pe ecran aceleași haine și încălțăminte. Dar Chaplin motiva că el a fost primul care a adunat toate aceste detalii într-un singur personaj.

charlie-chaplin-contra-amador-ziar-The-Pittsburgh-Press--1924

Articol din ziarul The Pittsburgh Press despre procesul de judecată „Chaplin contra lui Amador”, anul 1924

În final, pe 11 iulie 1925, judecata a hotărât să-i dea dreptate lui Chaplin, nu din simplu motiv că Amador a copiat personajul lui Chaplin, dar pentru că acesta l-a copiat în mod fraudulos, înșelând atât telespectatorii, cât și lumea din jur. Lui amador i-a fost interzis de a mai folosi personajul „Charlie Aplin” în filme, iar filmele au fost retrase din cinematografe. Charlie Chaplin a primit drepturi exclusive de folosire a imaginii „vagabondului scund”.

charlie-chaplin-si-poza-sa-judecata

Charlie Chaplin, alături de portretul personajului Charlie Aplin, anul 1925

Lăsați un comentariu