În acest articol, în continuare, sunt prezentate poziții de fotografiere care pot fi folosite în timpul sesiunilor foto atât de către modele, cât și de către fotografi. Aceste idei vă vor ajuta să faceți poze interesante, originale, de care vă veți bucura din plin. Unele modele vor avea doar de câștigat în urma folosirii unora dintre aceste poziții, căci nu orice poziție scoate în evidență trăsăturile corpului, în general și a feței, în particular. Folosind unele din aceste poziții, veți reuși să ascundeți unele neajunsuri ale corpului.
1. Privirea peste umăr
E o poziție destul de simplă. Modelul privește peste umăr în direcția fotografului. Schimbați perspectiva pentru a face fotografii originale și neobișnuite.
3. Poziția mânilor
Deseori, atât fotograful, cât și modelul uită de mâni. Nu uitați să atrageți atenție la poziția mânilor. Rugați modelul să se „joace” cu mânile, să încerce diferite poziții ale mânilor, capului, diferite expresii ale feței. Nu scăpați din vedere palmele: partea de jos a mânii trebuie să pară moale, flexibilă.
3. Folosiți regula treimelor
Împărțiți cadrul pe orizontală și pe verticală în 3 părți egale. La intersecția liniilor plasați un obiect interesant, un obiect fotografic care ar atrage atenția celui care se uită la fotografie.
În poza de mai jos, la intersecția dintre linii se află fața (se evidențiază ochii, în special) și mânile modelului.
4. Culcat la pământ
Rugați modelul să se culce pe pământ, iarbă, pat etc. și fotografiați de la nivelul ochilor modelului. Fiți atent la expresia feței modelului, dacă hotărâți să fotografiați din picioare.
5. Jocul cu mânile
Rugați modelul să se joace cu mânile, să le împreuneze sau să le lase pe pământ. Poziția e potrivită pentru câmpurile de flori, iarbă.
6. Poziția simplă și naturală a corpului
Diferite combinații a poziției naturale a corpului. Rugați modelul să experimenteze cu poziția mânilor, capului, șoldurilor.
7. Lungită pe spate
Poziție simplă, atât pentru model, cât și pentru fotograf. Puteți fotografia la nivelul pământului sau la nivelul ochilor modelului.
8. Lungită pe spate, privire atrăgătoare
9. Privire cuceritoare
Poziție potrivită pentru diverse locații: pe pat, în iarbă sau pe nisipul de plajă.
10. Evidențierea figurii
11. Așezată
Modelul e așezat pe o suprafață comodă: iarbă, pământ, nisip. Un genunchi e lipit de piept, iar alt picior, îndoiat, stă pe pământ. De asemenea, modelul se poate juca cu mânile; își poate atinge capul, părul. Rugați modelul să privească în obiectiv.
12. Relaxantă
Modelul se proptește în mâni, părul e dat pe spate, iar spatele e puțin îndoiat. Ca rezultat, figura modelului este scoasă în evidență.
13. Mersul
Corpul e puțin îndreptat într-o parte, mânile sunt băgate în buzunarele din spate. Se creează impresia că modelul merge pe drum.
14. Evidențierea pieptului
15. Evidențierea liniilor corpului
Mânile modelului deasupra capului, greutatea corpului este mutată pe un picior, al doilea picior e relaxat. Poziție potrivită pentru modelele cu corp suplu.
16. Poziție clasică
Poziție clasică pentru pozele în plină înălțime. Puteți în continuare experimenta cu mânile, picioarele, înclinarea corpului.
17. Sprijinirea de suprafețe verticale
Poziție relaxantă, prin sprijinirea de suprafețe verticale. Stâlpi, copaci, perete a casei. Modelul se poate sprijini atât cu spatele, cât și cu umărul, mâna sau șoldul.
18. Mâna pe șold
Figura are forma literei „S”, greutatea corpului e mutată pe un picior, mânile stau relaxate pe șolduri.
19. Privire visătoare
O poză simplă, dar care creează o mulțime de variante de dezvoltare. Modelul poate mișca lent mânile și poziția corpului, iar fotograful prinde cadrele bune.
20. „Am ceva de ascuns”
Privire romantică și emoționantă. Puteți folosi pânze, draperii.