Aveți grijă de sănătatea proprie, atrageți atenție la simptomele posibile de dezvoltare a tumorilor maligne în organism. Diagnostica primară e o încercare sigură de a preveni apariția și devoltarea celulelor canceroase.
Comform datelor Organizației Mondiale a Sănătății
Care nu ar fi cauzele de evoluare a tumorilor maligne în organismul uman, e foarte important de a diagnostica boala la prima sa fază. În acest articol sunt evidențiate simptomele posibile de apariție a cancerului, un diagnostic corect îl puteți primi la un spital.
Probleme cu urinarea
Unele din problemele legate de urinare se referă la necesitatea de urinare deasă, mai ales noaptea; scurgerile, incontinenţa urinei, necesitatea de urinare urgentă; greutăți în urinare, jet slab de urină.
De regulă, aceste simptome sunt cauzate de creșterea în dimensiuni a prostatei, dar ar trebui să fiți precaut — simptome asemănătoare îl are și cancerul prostatei. Adresați-vă doctorului pentru a concretiza cauzele problemelor de urinare apărute. Diagnosticarea presupune o procedură neplăcută de examinarea rectală și de recoltare a unei probe de sânge pentru evidențierea antigenilor specifici prostatei (în engleză, prostate-specific antigen, PSA.
Modificări în forma și dimensiunile testiculelor
Dacă ați observat un boț, o îngroșare sau alte schimbări în testicule, nu ezitați să vă înscrieți la o consultație medicală. În comparație cu cancerul prostatei, care se dezvoltă destul de încet, cancerul testicular se dezvoltă mult mai repede. Consultați medicul, faceți o recoltare de sânge și faceți o ultrasonografie a zonei cu pricina.
Sânge în urină și fecale
Trebuie să vă dați seama că aceste simptome sunt un prilej de a bate alarma și de a consulta în timp scurt un medic. Excrețiile de sânge pot fi cauzele de apariție a cancerului vezicii urinare, a rinichilor sau a colonului. Nu ezitați, adresați-vă unui medic.
Schimbări de piele
Ați observat schimbări în dimensiunea, forma sau culoarea unei alunițe, au apărut pete pe piele ce își schimbă forma și dimensiunile? Adresați-vă unui medic, nu ezitați. Petele nou-apărute, de culoare roșie sau de culoare închisă, pot reprezenta primele simptome de cancer de piele (melanom malign). Vizitați un dermatolog sau un oncolog. Posibil că va trebui să faceți o recoltă de sânge și să treceți prin procedura de biopsie — procedură de diagnosticare care presupune colectarea unei bucăți mici de țesuturi pentru analize.
Modificări în ganglionii limfatici
Ganglionii limfatici sunt niște formări ce au forma unor bobi, care pot fi pipăiți în unele zone ale corpului (de exemplu, în zona gâtului sau în cea a subsuorilor). Creșterea în dimensiuni a acestora presupune lucrul intensiv al sistemului imunitar al organismului, de exemplu — în lupta cu angina sau cu frigul. Pe lângă acestea, ganglionii „umflați” pot fi și cauza apariției cancerului în organism. Dacă pe parcursul a două, trei săptămâni forma ganglionilor nu revine la normal — adresați-vă doctorului.
Probleme cu înghițitul
Unele persoane suferă de disfagie — dificultate în înghițirea alimentelor. Dacă problema are un caracter permanent, pierdeți în greutate sau suferiți permanent de înclinații spre vome, ar trebui să verificați gâtul și esofagul la prezența tumorilor maligne. Diagnosticul bolilor de esofag și gât poate presupune înghițirea unui lichid ce conține bariu, element chimic ce „luminează” sub acțiunea razelor X.
Arsuri la stomac
Sunt multe cauze ce pot provoca arsuri la stomac, acestea putând fi rezultatul schimbării programului alimentar, situațiile de stres, consumul de alcool. Dacă ați încercat să scăpați de arsuri prin consultarea medicului, schimbarea programului alimentar și primirea de medicamente, iar acestea nu v-au prea ajutat, ar trebui să vă adresați repetat la medic și să nu excludeți prezența tumorilor maligne generatoare de cancer de gât sau esofag.
Modificări în cavitatea bucală
Cauzele principale care duc la apariția tumorilor în regiunea bucală sunt fumatul și mestecatul de tutun. Tumorile apărute pot fi caracterizate prin apariția de pete albe sau roșii în gură sau în regiunea buzelor. Desigur, nu ezitați să vă adresați medicului.
Pierderea în greutate
Dacă nu aveți schimbări în programul alimentar, nu ați început să faceți activ sport, dar în ultimea vreme simțiți că slăbiți și că hainele nu stau prea bine pe dvs, ar trebui să începeți să vă faceți griji. Problemele de pierde de greutate pot fi și simptomele cancerului vezicii urinare, a plămânilor și cancerului de stomac. Duceți-vă la medic și aflați care pot fi cauzele pierderii în greutate, căci doar un diagnostic corect poate pune punctele pe „i”.
Creşterea temperaturii, febrele frecvente
Apariția febrei poate fi cauzată de lupta organismului cu o anumită infecție. Dar dacă acestea sunt repetate și nu au o explicație evidentă, ar trebui să consultați un medic. Febrele repetate pot fi cauzate și de una din formele cancerului de sânge.
Pieptul
De cancerul de sân se îmbolnăvesc cel mai des femeile, pe când de el suferă doar 1% din numărul total de bărbați. Dar acest lucru nu este un motiv pentru a ignora modificările ce pot apărea în piept: îngroșări, boțuri, durere persistentă. Nu pierdeți prea multe, dacă treceți un diagnostic și aflați care pot fi cauzele acestor schimbări.
Oboseala, stresul
Una din simptomele cancerului este oboseala. O formă a acesteia este oboseala cronică, de care nu puteți scăpa, chiar dacă petreceți mult timp la aer curat, vă luați concedii periodice pentru a petrece timpul în țări calde și departe de gălăgia de oraș. Dacă suferiți pe o perioadă îndelungată de oboseală, adresați-vă unui medic. Posibil, că sunteți în prima fază de apariție a unei forme de cancer și vă puteți salva viața.
Tusea
Dacă v-a apărut o tuse de care nu puteți scăpa timp de câteva săptămâni, ar trebui să vă adresați doctorului. Dacă în timpul tusei mai apar picături de sânge, nu ezitați să vizitați un medic. Mai ales dacă nu fumați sau sunteți fumător pasiv. Cancerul pulmonar nu e o glumă și nu e un motiv de a suferi în liniște, acasă.
La spital vă vor lua o probă de flegmă din plămâni, și veți trece printr-un control radiografic al cutiei toracice.
Durere continuă
De regulă, bolile oncologice nu presupun durere. Dar dacă simțiți o durere permanentă de-a lungul mai multor săptămâni, nu ezitați să vă adresați medicului pentru depistarea tumorilor maligne.
Depresiile și durerile de stomac
În diferite cazuri, acestea pot fi simptomele cancerului pancreatic. Adresați-vă medicului și aflați care pot fi cauzele reale ale durerilor.