Familie Psihologie Relații Viață

11 lucruri importante în relații

Relațiile sunt afectate de cei mai neașteptați factori, despre unii din ei perechile uită. Mai jos sunt un șir de lucruri pe care ar trebui să le aibă în vedere perechile, dacă vor ca relația să fie de lungă durată.

1. Nu vă grăbiți

Primele clipe de iubire pot fi atât de aprinse, încât unii oameni sunt gata de a lua decizii și acțiuni spontane, fără a realiza urmările acestora. Furtuna emoțiilor înaripează, în vene circulă procese chimice ale fericirii și, se pare, logodna sau nunta pot fi calea cea mai sigură cale de a le păstra. Dar practica demonstrează că totul poate fi invers.

Un studiu petrecut de Universitatea Emory a evidențiat faptul că, cu cât ma îndelungate sunt relațiile până la nuntă, cu atât mai mari sunt șansele pentru parteneri de a rămâne împreună. Dacă de evidențiat această afirmație cu ajutorul cifrelor, păi perechile care s-au întâlnit timp de 3 ani și mai mult, divorțează cu 39% mai rar, decât perechile care s-au întâlnit doar un an până la nuntă.

2. Nu cheltuiți prea mulți bani pentru organizarea nunții

pereche-nunta

Pregătirile bogate pentru nuntă, diversitatea mâncării, cheltuielile mari sunt menținute de tradiții și obiceiuri. Anturajul tinerilor, dar și tinerii tind să organizeze o petrecere nu mai mică ca cea a vecinilor sau a prietenilor, căci nunta e doar o singură dată în viață! Dar pregătirile bogate azi, pot fi o problemă mare în viitor.

În același studiu al Universității Emory, au fost chestionate o mie de perechi. S-a stabilit că durata vieții conjugale depinde de cheltuielile pentru organizarea nunții. Cei care cheltuiau mai mulți bani pentru inele și organizarea banchetului, se despărțeau, în mediu, cu 30% mai des.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că unele perechi nu au banii necesari pentru organizarea unei nunți de vis, dar își doresc mult acest lucru. Soluția organizării unei nunți bogate este găsită în creditele bancare, împrumuturile de la părinți, prieteni și rude. Banii împrumutați pot deveni motiv de ceartă pentru noua celulă a societății și pot stârni scandaluri chiar la început de viață conjugală, iar mai târziu poate duce la divorț.

Cuprindeți-vă în somn

pereche-imbratisare

S-a stabilit că perechile care dorm împreună, sunt mai fericite ca perechile care dorm separat. Universitatea Hertfordshire a studiat pozițiile în care dorm perechile și au stabilit că 94% de perechi, în care partenerii dorm cuprinși, au caracterizat relațiile proprii ca fiind fericite. În același timp, doar 68% din perechile, partenerii cărora nu se ating unul de altul în timpul nopții, și-au caracterizat relațiile ca fiind fericite.

4. Nu uitați să mulțumiți

Un simplu „mulțumesc” poate întări o relație. Despre acest lucru ne spun oamenii de știință de la Universitatea din Berkeley. Cercetătorii au creat condiții în care partenerii își spuneau mulțumesc unul altuia. La sfârșitul experimentului toate cele 77 de perechi supuse experimentului au spus că se simt mai bine și mai mulțumite de sine. Se înțelegeau mai bine, mai bine simțeau îngrijirile și receptivitatea omului drag. Efectul pozitiv al mulțumirii este datorat eliminării sporite a oxitocinei — acest hormon determină reducerea temerilor și creșterea încrederii, iar la mame determină apariția instinctului matern.

5. Aveți grijă unul de celălalt

cuplu-in-varsta

Partenerii trebuie să aibă grijă de sănătatea proprie, dar și de cea a jumătății. Perechile cu experiență își spun mai des „te iubesc”, căci acest lucru întărește relația. E destul de a oferi măcar semne mici de atenție.

Oare e complicat de a pregăti jumătății dragi o ceașcă de ceai? Doar nu e complicat! Dar astfel de „nimicuri” pot întări uniunea dintre doi oameni. La așa concluzie au ajuns sociologii de la Open University din Marea Britanie. Timp de doi ani ei au studiat viețile a 5000 de oameni și au ajuns la concluzia că suprizele neașteptate și amabilitățile neînsemnate nu-și pierd din valoare de-a lungul anilor și reprezintă o verigă importantă în relații.

6. Apreciați corect relațiile

De câte ori ați auzit afirmația conform căreia onestitatea e cea mai bună soluție de rezolvare a unei probleme? Dar mulți oameni preferă să închidă ochii la ceea ce se întâmplă în realitate, substituind adevărul cu scuze închipuite. Psihologii recomandă partenerilor să vorbească deschis despre preferințe, gusturi și dorințe.

Cercetătorii Universității din Illinois au studiat relațiile a 232 de perechi și au stabilit că perechile fericite țin minte toate momentele importante ale cuplului, în timp ce perechile ce au probleme în relații, nu erau sinceri cu sine.

7. Nu aveți nevoie de ștampilă în pașaport, pentru a fi fericit

cuplu-fericit

De mult timp e cunoscut faptul că persoanele căsătorite înregistrează succese mult mai însemnate, decât celibatarii. Sănătatea e mai bună, legăturile sociale sunt mai durabile, psihicul e mai stabil, tind să trăiască mai mult.

Dar nu vă grăbiți cu concluziile, căci o uniune civilă nu e cu nimic mai rea ca o căsătorie înregistrată oficial. Aceleași avantaje, în schimb fără obligații documentate. Oamenii de știință spun că nu e mare diferența dintre viața soților și cea a concubinilor. Aceste diferențe în genere dispar la sfârșitul lunii de miere.

8. Nu trebuie să căutați „sufletul-pereche”

În fiecare din noi trăiește un romantic, care vrea să găsească un suflet-pereche, cu care ar putea trăi până la sfârșitul vieții. Cineva se luptă cu acel om romantic din interior, iar altcineva tinde să-și idealizeze perechea, crezând că soarta i-a unit, lucru ce nu e prea corect.

Acest lucru a fost studiat de către sociologii Spike W. S. Lee și Norbert Schwarz. Oamenii de știință cred că oamenii care tratează relațiile ca semn de sus, își înrădăcinează în conștiință dezamăgirea, căci realitatea e diferită de fantezie. Relațiile pot fi comparate cu o călătorie îndelungată, plină de obstacole și greutăți. Trăiți realitatea; în așa fel anii trăiți nu vor păstra amprentele nădejdilor nerealizate.

9. Relațiile de la distanță nu sunt o sentință

Cu cât e mai departe un magnet față de altul, cu atât e mai slabă relația dintre ei. Această logică distruge credința oamenilor în relațiile de la distanță și unele persoane se despart de persoana dragă, fără a testa cât de puternice sunt sentimentele de la distanță.

Oamenii de știință de la Universitatea Cornell au găsit foarte multe exemple de relații ce sunt la fel de puternice de la distanță ca și cele obișnuite. Păi, cum de păstrat relațiile de la distanță? Trebuie să evidențiați trăsăturile plăcute din relații, să vă imaginați un viitor luminos alături de persoana dragă, să vă gândiți la detaliile care vă făceau relația frumoasă atunci când erați alături și… să așteptați întoarcerea partenerului.

10. Trebuie să doriți să deveniți părinte

tata-fiica-imbratisare

Copiii sunt florile vieții. Acest lucru îl puteți afla de la părinți și bunici, din publicitatea socială și de la prietenii care au deja copii. Pe o parte e corect — părinții și bunicii au nevoie de nepoți și strănepoți, societatea — de cetățeni noi, iar prietenii vă pot dori binele.

Cercetările sociologice nu dau un răspuns clar în privința acestui aspect al vieții casnice. Mulți sociologi afirmă că familiile cu copii sunt mult mai fericite. Alții pomenesc despre un nivel înalt de stres, legat de creșterea și asigurarea familiei. Concluzia ar fi următoarea: copiii trebuie să fie doriți și trebuie să apară în viața ta atunci când îi dorești.

11. Totul e bazat pe bunătate

Relațiile de lungă durată sunt bazate pe principii de reciprocitate, dragoste, ajutor, dar și de bunătate și generozitate. Așa cred psihologii John și Julie Gottman. Părerea acestora este întărită de experiența de 40 de ani în domeniul psihologiei familiale. Reieșind din experiența bogată, soții Gottman recomandă să atrageți atenția la purtarea proprie în timpul certurilor. E foarte ușor să ofensați partenerul în timpul unei cerți și să-l faceți să înceapă să vă disprețuiască — factor ce poate duce la o separare iminentă. Faptul că încercați să vă controlați mânia și reacția la anumite certuri e un plus. Încercați să explicați punctul de vedere, stăpânindu-vă emoțiile și tratând partenerul ca pe un aproape, nu ca pe un inamic.

Lăsați un comentariu