Orele nenumărate în fața calculatorului ne obosesc ochii; chiar dacă facem o mică pauză, e prea puțin pentru recuperarea rapidă a ochilor.
Mai jos vă prezentăm 10 exerciții simple pe care le poate încerca oricine are probleme cu vederea și câteva minute libere.
1. Priviți în întuneric
Puneți coatele pe masă, frecați puțin mânile una de alta pentru a le încălzi. Închideți ochii și astupați-i ușor cu mânile. Evitați să acoperiți nasul cu mânile, dar în același timp convingeți-vă că printre degete sau marginile mânilor nu pătrund raze de lumină. După ce faceți acestea, puteți să mai vedeți în fața ochilor pete sau cercuri de lumină; asta e normal. Relaxați-vă și priviți în întuneric. Răsuflați adânc, dar fără grabă. Dați drumul fanteziei sau meditați. După ce încetați să mai vedeți pete de lumină și vedeți doar întunericul, puteți lua palmele de pe ochi. Repetați exercițiul nu mai puțin de 3 minute.
2. Mișcarea ochilor dintr-o parte în alta
Sculați-vă în picioare sau stați drepți. Fără a mișca capul, priviți la stânga. Concentrați-vă la ceea ce vedeți. Pe urmă priviți la dreapta. Din nou concentrați-vă la ceea ce vedeți. Repetați această pereche de mișcări de 5 ori. Luați o pauză foarte mică, iar după asta puteți repeta ciclul total de mișcări de 3 ori.
3. Mișcarea ochilor în sus și în jos
Stați așezat și priviți direct înainte. Începeți să priviți în sus și concentrați-vă asupra la ceea ce vedeți. Pe urmă priviți în jos. Nu vă temeți să încrețiți fruntea sau să vă încruntați. Din nou concentrați-vă atenția asupra a ceea ce vedeți. Repetați această pereche de mișcări de 5 ori. Luați o pauză foarte mică, iar după asta puteți repeta ciclul total de mișcări de 3 ori.
4. Mișcarea ochilor pe diagonală
Priviți înainte. Priviți întâi spre stînga, apoi spre dreapta. Apoi mișcați ochii pe diagonală în sus, apoi în jos. Concentrați-vă de fiecare dată la ceea ce vedeți. Repetați perechea de mișcări de 5 ori, apoi din nou priviți în sus, apoi în jos. Puteți repeta ciclul total de mișcări de 3 ori.
5. Rotirea ochilor
Așezați-vă și relaxați-vă. Priviți la stânga și începeți să mișcați lent ochii în direcția acelor de ceasornic. Faceți 5 cercuri depline într-o direcție, apoi schimbați direcția (rotiți ochii împotriva acelor de ceasornic).
6. Focusarea apropiată și îndepărtată
Concentrați-vă privirea asupra unui creion. Poziționați-l la o distanță de 20-30 cm de la ochi. Apoi mutați privirea spre un oarecare obiect îndepărtat. Concentrați-vă asupra lui și încercați să-l vedeți în detalii. Apoi din nou mutați-vă privirea asupra creionului. Repetați perechea de mișcări de 5 ori. Faceți o pauză mică de tot și repetați ciclul de mișcări de 3 ori.
7. Concentrarea. Prima posibilitate
Stați așezat și priviți în față. Priviți la punctul imaginar dintre sprâncene. Concentrați-vă timp de câteva secunde la ceea ce vedeți. După aceasta din nou priviți în față. Mișcați-vă privirea în acest fel de 5 ori. Repetați ciclul de mișcări de 3 ori.
8. Concentrarea. A doua posibilitate
Stați drept și priviți în față. Uitați-vă la vârful nasului timp de câteva secunde. După aceasta priviți din nou în față. Mișcați-vă privirea în acest fel de 5 ori. Repetați ciclul de mișcări de 3 ori.
9. Masarea ochilor. Prima posibilitate
Închideți strâns ochii pentru 2-3 secunde. Apoi relaxați ochii. Din nou închideți strâns ochii. Repetați de 10 ori.
10. Masarea ochilor. A doua posibilitate
Închideți ochii. Masați atent pleoapele pe direcție circulară; puteți folosi câte 2 degete de la fiecare mână pentru a acoperi suprafața pleoapelor. Apăsați puțin. Faceți 10 mișcări circulare întâi pe direcția acelor ceasornicului, apoi contra acelor.
Sfaturi generale:
- Clipitul ochilor de asemena previne obosirea ochilor. În timpul sclipitului are loc umezirea ochilor, dispare astfel fenomenului de ochi uscați.
- Pauzele regulate de la lucrul la calculator de asemenea vă pot ajuta în prevenirea durerilor ochilor.
- Palmarea ochilor (astuparea ochilor cu palmele), o varietate a exercițiului „Priviți în întuneric”.
- Aveți în vedere că efectul dorit poate fi atins dacă veți practica exercițiile permanent. Nu aveți timp? În realitate, în orice oră puteți găsi 30-60 de secunde pentru a oferi o pauză relaxării ochilor.
- E foarte important să aveți în vedere că ochii în sine sunt sensibili. Masați cu atenție, nu depuneți efort exagerat.
- O măsură suplimentară de precauție și igienă — spălați-vă mânile înainte de exerciții.
- După practicarea exercițiilor care presupun închiderea ochilor, nu deschideți brusc ochii dacă sunteți într-o încpărere foarte bine luminată. Deschideți ochii încet, obișnuiți-vă cu lumina.
- Dacă aveți probleme cu ochii, mai bine consultați un oftalmolog. Pe medic îl puteți întreba în privința practicării exercițiilor descrise mai sus, căci dacă aveți probleme serioase cu ochii, unele exerciții de aici vă pot fi contraindicate.
- Dacă nu sunteți singur în încăpere, mai bine preveniți alte persoane despre faptul că practicați exerciții. Unele exerciții expuse aici pot amuza persoanele ce vă înconjoară (același exercițiu cu mișcarea ochilor pe diagonală).