Dezvoltare proprie Psihologie

10 greșeli cruciale pe care le poți face într-o încăierare

Cea mai bună tactică pe care o poți aplica într-o încăierare — e să eviți încăierarea. Desigur. Dar sunt situații când conflictul este inevitabil. Dacă ajungi în astfel de situații, ar trebui să încerci să nu faci următoarele greșeli, greșeli care îți pot fura viața…

lupta-box

1. Greșeala 1: aștepți ca agresorul să atace primul, pentru a-i putea răspunde înapoi cu destoinicie

Am fost așa educați, așa ni s-a spus, că „băieții buni nu încep bătaia primii”. Aici e alt moment la mijloc — prima lovitură poate decide soarta conflictului. De prima lovitură se poate apăra cu greu și un luptător sportiv.

Trebuie să fii gata să ataci primul, să uimești adversarul cu o lovitură neașteptată, care să rezolve rapid conflictul. Ai grijă să nu să se primească ca într-un film western: „Am vrut să împușc primul, doar că am murit primul”.

Greșeala 2: când lovești adversarul, aștepți să vezi care e efectul loviturii

Reacția adversarului după lovitură poate fi diferită: acesta poate pierde cunoștința, poate cădea de pe picioare, se poate clătina, da din cap, de parcă nu s-ar fi întâmplat ceva. În loc să întârești atacul cu o a doua lovitură, faci greșeala și îi dai răgaz adversarului să-și revină sau chiar îl enervezi mai tare, motivându-l să te atace mai violent.

Dacă nu ești sigur în propriile puteri sau vrei să te convingi că ieși bine din încăerare, lovește până nu te asiguri că ai scăpat de pericol. Nu te opri după prima lovitură și nu-ți admira adversarul, acționează!

Greșeala 3: crezi în vorbele adversarului „hai să ieșim, să vorbim”

Pare un lucru destul de straniu, dar în jur de 90% de bărbați cred că, într-adevăr, sunt invitați afară pentru a discuta. În realitate, imediat după ce ieși pe ușă, te poate aștepta o lovitură neașteptată în față sau în spate; afară te pot aștepta prietenii adversarului pentru a purta o discuție „tete-a-tete”.

Sunt puțini cei care într-adevăr vor să vorbească și să clarifice situația. Ascultă-ți intuiția și acționează imediat cum îți dai seama că adversarul te cheamă afară nu pentru a vorbi. Nu pierde timpul și nu crede, acționează!

Greșeala 4: nu încerci să eviți grupurile dubioase de bărbați

Te simți bărbat, crezi în propriile forțe și crezi că nimeni nu îți poate sta în cale, căci habar nu ai de frică… Iubirea de sine îți întunecă creierii și nu îți permite să înconjori grupurile de bărbați, care par a fi suspecți. Tot amorul propriu te încurcă să pregătești o armă pentru propria apărare, atunci când intri în scară. Păcat, căci aceste lucruri îți pot salva viața și te pot asigura de la trezirea în sala de reanimație.

Fii atent, evită persoanele suspecte și mai lasă amorul propriu, bărbăția și mândria la o parte, viața e mai importantă.

Greșeala 5: într-adevăr crezi că pistolul traumatic, spray-ul paralizant sau electroșocul aflat la fundul genții te poate ajuta în clipa de cumpănă

Realitatea e alta: în situațiile de stres, omul se pierde. Uită să folosească obiectele personale, armele pe care le are cu sine. Doar după conflict vin gândurile întârziate: „Păi am avut cu mine pistolul!” (în geanta, pe care mi-au luat-o).

Concluzia: orice mijloc/instrument de autoapărare pregătește-l din timp. Fii gata pentru situații neprevăzute.

Greșeala 6: înțelegi că confruntarea este inevitabilă, dar ai îndoieli și începi să cântărești șansele în privința câștigului sau a rezolvării conflictului pe cale amicală

Cu cât mai mult timp gândești, cu atât mai mult în sânge se acumulează adrenalina „negativă”, care te face să te înmoi — genunchii se îndoaie, mânile nu mai sunt așa de puternice. Atenția nu e aceeași, ai tot mai puține șanse pentru a respinge reușit atacul oponentului.

Trebuie să înțelegi că încăierarea este inevitabilă, să-ți oprești monologurile din cap și să ataci primul.

Greșeala 7: „Sunt adecvat și orice conflict îl pot soluţiona pe cale amicală”

Așa cred mulți clienți pacienți ai secțiilor de reanimare ale spitalelor de urgență. Oponentul tău nu s-a gândit la o altă soluție pentru situația creată, lui, în genere, îi poate lipsi abilitatea de a gândi și toate vorbele tale adecvate despre o soluție a problemei îl pot enerva mai tare. Iar tu ai de suferit.

Dacă ai măcar careva temeri că conflictul nu poate fi atenuat, soluția o poți vedea mai sus, la punctul 6.

Greșeala 8: „Dacă am să mă apăr prea bine, pot ajunge la închisoare. Mai bine, dacă mă las bătut și scap mai ușor”

Sunt unii tipi, pe care greu îi oprești. Doar balta de sânge și lipsa de reacții a adversarului îi opresc, doar atunci își dau seama că au trecut măsura. Nu-ți pierde capul și realizează când e timpul să te oprești. Imaginează-ți un plan mic de acțiune și lovește în zonele care-ți pot asigura o finisare rapidă a luptei — lovituri dureroase, dar nu mortale în genitalii, genunchi etc.

Greșeala 9: „Plâng doar femeile, bărbații adevărați trebuie să rabde”

Oare cum cred cei care ajung în sălile de reanimare, când nu-și simt corpul, după ce un grup de bărbați au lovit în el ca într-un balon de fotbal? Mai cred că bărbații adevărați trebuie să rabde? Realizarea a ceea ce se întâmplă, cântărirea a ceea ce se poate întâmpla, cedarea a lucruri ce sunt mai puțin prețioase ca viața — sunt lucruri la care trebuie să te gândești, atunci când apare pericolul.

Greșeala 10: autoapărarea = lupta cu pumnii, doi băieți au ieșit la marginea ogrăzii, și-au dat mâna, iar la comanda „la luptă!”, au început să se lovească, până la primul sânge

Situațiile din viața reală demonstrează faptul că „băiatul rău” nu se poate opri, atunci când apare primul sânge, sau chiar când încep să se frângă coastele. Chiar dacă adversarul simte că pierde, poate scoate un cuțit sau lua o cărămidă de jos. În viața reală rareori se întâmplă ca cineva să anunțe începutul luptei, lupta să fie cinstită, iar adversarii să nu recurgă la șiretlicuri. De asemenea, în viața reală rareori se întâmplă ca lupta să fie oprită atunci când unul din adversari cade sau spune „stop!” Știi și singur asta, pentru că le-ai văzut doar în filme și în scenele de luptă din curte, atunci când erai copil.

Fii atent, stai la strajă, păstrează o distanță rezonabilă, fii gata să fugi (tot e o opțiune), strigă (încearcă să sperii și să dezorientezi inamicul), lovește primul.

Nu fă greșeli și nu uita că viața reală rareori se aseamănă cu scenele din cărți și filme.

Lăsați un comentariu